Strona główna Zdrowie Pietruszka – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze. Dlaczego warto umieścić pietruszkę w diecie?

Pietruszka – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze. Dlaczego warto umieścić pietruszkę w diecie?

by Karolina Karo
0 komentarzy

Pietruszka to jedno z najpopularniejszych warzyw będące nieodzownym składnikiem większości zup. Warto ją jednak spożywać nie tylko ze względów kulinarnych, ale i zdrowotnych. Pietruszka to przede wszystkim cenny sojusznik zdrowia układu moczowego i pogromca szkodliwych drobnoustrojów. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C pietruszka to sprzymierzeniec dobrej odporności. Już garść natki pietruszki wystarczy, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poznaj wszystkie zalety pietruszki!

Pietruszka – niedoceniane warzywo o wysokiej wartości zdrowotnej

Pietruszka jest nieco niedocenianym warzywem, traktowanym głównie jako element wywarów na zupy oraz wypełniacz sałatek jarzynowych. Tymczasem sama w sobie posiada bardzo ciekawy (choć delikatny) smak. Jest przy tym niezwykle uniwersalna w zastosowaniu. Można wkomponowywać ją do wielu dań zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Korzeń pietruszki ma smak słodkawy, lekko korzenny i lekko gorzkawy. Natka pietruszki ma smak świeży, ziołowy, lekko gorzki, lekko słony i lekko ostry. Zarówno korzeniowi, jak i natce nie brakuje też wyraźnych i różnorodnych walorów prozdrowotnych.

Pietruszka jest rośliną dwuletnią zaliczaną do rodziny selerowatych. Jej właściwości prozdrowotne wykorzystywane są już od starożytności. Roślina pochodzi z Maroka, Algierii i Tunezji. W stanie dzikim występuje na Półwyspie Apenińskim, Wyspach Kanaryjskich, Bałkanach i w niektórych częściach Afryki. Uprawiana jest niemal na całym świecie.

Dla celów handlowych uprawia się 2 rodzaje pietruszki: pietruszkę korzeniową (pozyskuje się z niej głównie korzenie, czasem także nać) i pietruszkę naciową (pozyskuje się z niej tylko nać, korzeń jest niejadalny).

Korzeń pietruszki i natka pietruszki – wartości odżywcze

nać pietruszki

Zarówno korzeń, jak i nać pietruszki są niezwykle zasobne w związki mineralne i witaminy. Warzywo to jest jednym z lepszych źródeł witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Jest w nim także dość rzadko występująca w pożywieniu witamina K. Pietruszka zawiera też spore ilości błonnika pokarmowego i silnych przeciwutleniaczy w postaci karotenoidów i flawonoidów. Natka pietruszki jest skarbnicą ułatwiającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu chlorofilu.

Ponieważ pietruszka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, a jednocześnie jest naszpikowana cennymi składnikami ożywczymi, polecana jest dla osób będących na diecie odchudzającej.

Cenne składniki, które znaleźć można w pietruszce, to:

  • witamina C,
  • prowitamina A (beta-karoten),
  • minerały (potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź, mangan, cynk),
  • witaminy z grupy B,
  • witamina K,
  • witamina E,
  • błonnik pokarmowy,
  • aminokwasy,
  • karotenoidy,
  • flawonoidy,
  • furanokumaryny,
  • chlorofil,
  • olejek eteryczny (a w nim m.in.: mirystycyna, eugenol, apiol, terpeny, limonen).

Pietruszka – właściwości prozdrowotne

posiekana natka pietruszki

Korzeń i natka pietruszki mają dodatni wpływ na zdrowie. Ich regularne spożywanie pomoże nam uzupełnić niedobory witamin i minerałów oraz wpłynie na poprawę odporności. Jakie są najważniejsze właściwości pietruszki?

Pietruszka a układ moczowy

Częste spożywanie pietruszki to sprawdzony domowy sposób na poprawę funkcjonowania dróg moczowych i znana metoda na zwalczanie uporczywych dolegliwości ze strony układu moczowego, takich jak na przykład problemy z oddawaniem moczu.

Pietruszka działa moczopędnie (pobudza nerki do pracy i zwiększa produkcję moczu), a dodatkowo ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyseptyczne. Dzięki tym czterem właściwościom jest skutecznym sposobem na zażegnywanie zapalenia pęcherza i rozmaitych infekcji dróg moczowych.

Co więcej, działając moczopędnie, a jednocześnie rozluźniając mięśnie gładkie dróg moczowych, pietruszka ułatwia opróżnianie pęcherza. Stanowi tym samym cenne wsparcie w przypadku problemów z prostatą u panów. Co warto dodać, dzięki usprawnianiu pracy układu moczowego pietruszka reguluje proces wydalania moczu i zmniejsza odczuwalność ciągłego parcia na pęcherz u osób z problemem nietrzymania moczu.

Sprawdź wieloskładnikowy preparat na nietrzymanie moczu zawierający ekstrakt z pietruszki: UrinoFix

Właściwości rozkurczowe pietruszki

Pietruszka wykazuje właściwości rozkurczowe. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich układu pokarmowego, dróg żółciowych i układu moczowego. Niweluje tym samym skurcze żołądka i jelit, np. pojawiające się po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku, jest także pomocna przy bólach menstruacyjnych. W celu złagodzenia skurczów w obrębie jamy brzusznej warto przyrządzić i wypić na ciepło napar z pietruszki.

Pietruszka na dobre trawienie

Korzeń pietruszki dodawany do potraw poprawia motorykę jelit, pomaga też rozluźniać mięśnie gładkie w obrębie żołądka i jelit, przez co przeciwdziała bólom brzucha, uczuciu pełności po jedzeniu, wzdęciom i zaparciom. Przyspiesza także usuwanie nagromadzonych gazów jelitowych. Co więcej, korzeń i natka pietruszki pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, dzięki czemu usprawniają proces trawienia pokarmów.

Właściwości detoksykujące pietruszki

Dzięki właściwościom moczopędnym pietruszka pobudza i przyspiesza proces oczyszczania nerek, wątroby i całego ciała z toksyn. Jednocześnie pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym usuwa obrzęk, zmniejsza uczucie ociężałości oraz prowadzi do obniżenia wagi ciała i redukcji cellulitu wodnego. Doskonałym patentem na detoks organizmu z udziałem pietruszki jest codzienne przyrządzanie i picie koktajli z natką albo korzeniem pietruszki (przez około tydzień lub dłużej).

Pietruszka na odporność i wzmocnienie organizmu

Zawarta w pietruszce witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Przyczynia się do wzrostu aktywności limfocytów i pomaga sprawniej wychwytywać i neutralizować patogeny, które wtargnęły do ustroju. Tym samym zmniejsza podatność na infekcje, a jeśli już zaistnieją, pomaga szybciej się z nimi uporać. Co również warto powiedzieć, pietruszka dzięki równoczesnej zawartości witaminy C, żelaza i chlorofilu to idealny roślinny sposób na zapobieganie i walkę z anemią.

Skuteczny i prosty sposób na poprawę odporności: NuviaLab Immune

Właściwości dezynfekujące pietruszki

Pietruszka sprawdza się jako środek hamujący rozwój bakterii i dezynfekujący w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej, dziąseł, gardła. Odkażającą płukankę z natki przygotujemy w bardzo prosty sposób: garść posiekanej pietruszki zalewamy szklanką wrzątku. Wrzucamy także trochę świeżo startego imbiru (lub sproszkowanego) i cynamonu. Po 10 minutach odcedzamy, studzimy i płuczemy jamę ustną i gardło.

Pietruszka i jej korzystny wpływ na układ krążenia

Dzięki dużej zawartości witaminy C, flawonoidów, potasu i magnezu, pietruszka to sprzymierzeniec zdrowego układu krwionośnego. Pomaga normować ciśnienie i rytm serca, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Dzięki witaminie K dba o prawidłową krzepliwość krwi.

Działanie ochronne i wzmacniające pietruszki na wzrok

Witamina A, luteina, zeaksantyna, witamina C – dzięki tym składnikom pietruszka dba o zdrowie aparatu wzrokowego. Uodparnia na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych (jak niebieskie światło), zwalcza wolne rodniki działające destrukcyjnie na struktury oka i wspiera prawidłowe widzenie.

Silne właściwości antyoksydacyjne pietruszki

Dzięki rozlicznym antyoksydantom pietruszka chroni komórki przed uszkodzeniami i mutacjami oraz zmniejsza prawdopodobieństwo chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie.

Lecznicze zastosowanie natki pietruszki

nać pietruszki w moździerzu

Pietruszce nie można odmówić dobrych właściwości wzmacniających i korzystnego wpływu na krew. Wspomaga jej oczyszczanie i poprawia skład. Zapewniając dużą dawkę żelaza, witaminy K, chlorofilu, folianów i witaminy C, zwalcza niedokrwistość i wszelkie jej objawy, takie jak osłabienie, ciągłe zmęczenie, kołatanie serca, duszności, bóle głowy, omdlenia.

Pietruszka to skuteczna pomoc w przypadku osłabienia, anemii, niedoborów żywieniowych i braku sił witalnych. Warto po nią sięgać również w takich dolegliwościach jak:

  • problemy z układem moczowym (np. zmniejszone wydalanie moczu, nietrzymanie moczu, zapalenie pęcherza, infekcje dróg moczowych, ciągłe parcie na pęcherz, problem z opróżnianiem pęcherza do końca),
  • problemy z prostatą,
  • problemy z nerkami,
  • reumatyzm,
  • dna moczanowa,
  • zatrzymanie wody w organizmie, obrzęki ciała, cellulit wodny,
  • niedobory witaminowe,
  • problemy metaboliczne i kumulacja toksyn w organizmie,
  • kołatanie serca, drżenie mięśni spowodowane niedoborem potasu,
  • wysokie ciśnienie,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • niedokrwistość,
  • infekcje skórne,
  • osłabiony wzrok, zaburzenia widzenia,
  • dolegliwości trawienne (np. niestrawność, wzdęcia).

Jak spożywać natkę pietruszki w celach prozdrowotnych?

Spożycie pietruszki w celach prozdrowotnych i leczniczych różni się od spożycia w celach kulinarnych. Przede wszystkim należy ją stosować w odpowiednio dużych ilościach, czyli około 30 g – 50 g świeżej natki dziennie lub 1-2 korzenie dziennie.

Liczy się również częstotliwość spożycia. Jeśli chcemy, aby pietruszka pomogła nam poprawić zdrowie, najlepiej sięgać po nią kilka razy tygodniowo lub nawet codziennie (1-2 razy na dzień), w zależności od dolegliwości. Czas stosowania pietruszki zależy także od rodzaju problemu zdrowotnego i jego natężenia. Zazwyczaj sprawdzają się kuracje trwające od 1 tygodnia do kilku tygodni. Możemy też w sposób ciągły stosować pietruszkę, ale w mniejszych dawkach i rzadziej.

Jak można stosować pietruszkę na poprawę zdrowia:

  • picie koktajli z blendera z pietruszką (korzeniem lub natką),
  • picie naparów z natki pietruszki,
  • picie naparów z korzenia pietruszki,
  • picie olejku pietruszkowego,
  • picie bio-soku z pietruszki,
  • jedzenie surówek prozdrowotnych z dużą ilością pietruszki,
  • picie mikstur ziołowych z pietruszką.

Napar z natki pietruszki: dużą garść posiekanej natki pietruszki zalewamy szklanką wrzątku, zaparzamy pod przykryciem 5-10 minut, odcedzamy i wypijamy.

Napar z korzenia pietruszki: 2-3 łyżki sproszkowanego lub rozdrobnionego korzenia pietruszki zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem 15 minut. Odcedzamy i wypijamy.

Napary z pietruszki stosujemy 2-3 razy dziennie.

Pietruszka – zastosowanie w kuchni

posiekana natka pietruszki na desce do krojenia

Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik popularnej mieszanki warzywnej będącej bazą rosołu i innych zup, czyli włoszczyzny. Korzeń pietruszki ma jednak o wiele więcej zastosowań, między innymi sprawdza się jako komponent jednogarnkowych dań warzywnych, sałatek, surówek, gulaszów, zapiekanek, potrawek mięsnych i warzywnych.

Również natkę pietruszki można wykorzystać na dziesiątki sposobów. Doskonale sprawdza się na zimno i na ciepło.

W opcji na zimno możemy ją zastosować jako składnik past i smarowideł na kanapki, twarożków, roladek, dressingów, dipów, sosów pesto. Natomiast sprawdzone dania z natką pietruszki na ciepło to m.in.: omlety i inne potrawy z jajek, kotleciki warzywne, klops, pulpeciki i kotlety mielone, dania makaronowe, dania ryżowe, kotlety ziemniaczane, zupy i jarzynki, kaszotto.

Ponieważ świeża natka pietruszki jest jednym z ziół wyróżniających się jednocześnie świeżym, zielnym, orzeźwiającym oraz lekko ostrym i słonawym smakiem, świetnie nada się także do potraw z owocami morza i rybami w roli głównej.

Jak przechowywać nać pietruszki?

Świeżą natkę pietruszki można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Wystarczy usunąć gumkę z pęczka, odciąć dolne części gałązek, włożyć natkę do słoika z niewielką ilością wody i schować słoik do lodówki.

Natkę pietruszki możemy też zamrozić. W tym celu należy najpierw opłukać natkę, dokładnie wysuszyć, następnie posiekać, włożyć do plastikowego pudełka lub woreczka strunowego i schować do zamrażalnika.

Pietruszka – przeciwwskazania

Stosowanie w dużych ilościach natki pietruszki lub preparatów zawierających pietruszkę nie jest wskazane dla każdego. Warto pamiętać, że pietruszka zawiera pewne ilości kwasu szczawiowego i może podwyższyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Powinny na nią uważać osoby z kamicą oraz poważnymi schorzeniami nerek.

Pietruszka może wywoływać skurcze macicy i działać poronnie, dlatego powinny na nią również uważać kobiety w ciąży.

Uprawa pietruszki

Uprawa pietruszki w ogródku lub na polu jest niezwykle prosta i bezproblemowa. Warzywo wykazuje wysoką odporność na mróz i jest mało wymagająca. Trzeba jedynie zapewnić jej słoneczne stanowisko i dobrze przepuszczalną, pulchną glebę. Warto pamiętać o usuwaniu chwastów w obrębie uprawy. Istotne jest także systematyczne podlewanie, (kiedy tylko ziemia lekko podeschnie). Gleba nie powinna być podmokła, a lekko wilgotna.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek