Pietruszka to jedno z najpopularniejszych warzyw będące nieodzownym składnikiem większości zup. Warto ją jednak spożywać nie tylko ze względów kulinarnych, ale i zdrowotnych. Pietruszka to przede wszystkim cenny sojusznik zdrowia układu moczowego i pogromca szkodliwych drobnoustrojów. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C pietruszka to sprzymierzeniec dobrej odporności. Już garść natki pietruszki wystarczy, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poznaj wszystkie zalety pietruszki!
Spis Treści
- 1 Pietruszka – niedoceniane warzywo o wysokiej wartości zdrowotnej
- 2 Korzeń pietruszki i natka pietruszki – wartości odżywcze
- 3 Pietruszka – właściwości prozdrowotne
- 3.1 Pietruszka a układ moczowy
- 3.2 Właściwości rozkurczowe pietruszki
- 3.3 Pietruszka na dobre trawienie
- 3.4 Właściwości detoksykujące pietruszki
- 3.5 Pietruszka na odporność i wzmocnienie organizmu
- 3.6 Właściwości dezynfekujące pietruszki
- 3.7 Pietruszka i jej korzystny wpływ na układ krążenia
- 3.8 Działanie ochronne i wzmacniające pietruszki na wzrok
- 3.9 Silne właściwości antyoksydacyjne pietruszki
- 4 Lecznicze zastosowanie natki pietruszki
- 5 Jak spożywać natkę pietruszki w celach prozdrowotnych?
- 6 Pietruszka – zastosowanie w kuchni
- 7 Jak przechowywać nać pietruszki?
- 8 Pietruszka – przeciwwskazania
- 9 Uprawa pietruszki
Pietruszka – niedoceniane warzywo o wysokiej wartości zdrowotnej
Pietruszka jest nieco niedocenianym warzywem, traktowanym głównie jako element wywarów na zupy oraz wypełniacz sałatek jarzynowych. Tymczasem sama w sobie posiada bardzo ciekawy (choć delikatny) smak. Jest przy tym niezwykle uniwersalna w zastosowaniu. Można wkomponowywać ją do wielu dań zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Korzeń pietruszki ma smak słodkawy, lekko korzenny i lekko gorzkawy. Natka pietruszki ma smak świeży, ziołowy, lekko gorzki, lekko słony i lekko ostry. Zarówno korzeniowi, jak i natce nie brakuje też wyraźnych i różnorodnych walorów prozdrowotnych.
Pietruszka jest rośliną dwuletnią zaliczaną do rodziny selerowatych. Jej właściwości prozdrowotne wykorzystywane są już od starożytności. Roślina pochodzi z Maroka, Algierii i Tunezji. W stanie dzikim występuje na Półwyspie Apenińskim, Wyspach Kanaryjskich, Bałkanach i w niektórych częściach Afryki. Uprawiana jest niemal na całym świecie.
Dla celów handlowych uprawia się 2 rodzaje pietruszki: pietruszkę korzeniową (pozyskuje się z niej głównie korzenie, czasem także nać) i pietruszkę naciową (pozyskuje się z niej tylko nać, korzeń jest niejadalny).
Korzeń pietruszki i natka pietruszki – wartości odżywcze

Zarówno korzeń, jak i nać pietruszki są niezwykle zasobne w związki mineralne i witaminy. Warzywo to jest jednym z lepszych źródeł witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Jest w nim także dość rzadko występująca w pożywieniu witamina K. Pietruszka zawiera też spore ilości błonnika pokarmowego i silnych przeciwutleniaczy w postaci karotenoidów i flawonoidów. Natka pietruszki jest skarbnicą ułatwiającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu chlorofilu.
Ponieważ pietruszka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, a jednocześnie jest naszpikowana cennymi składnikami ożywczymi, polecana jest dla osób będących na diecie odchudzającej.
Cenne składniki, które znaleźć można w pietruszce, to:
- witamina C,
- prowitamina A (beta-karoten),
- minerały (potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź, mangan, cynk),
- witaminy z grupy B,
- witamina K,
- witamina E,
- błonnik pokarmowy,
- aminokwasy,
- karotenoidy,
- flawonoidy,
- furanokumaryny,
- chlorofil,
- olejek eteryczny (a w nim m.in.: mirystycyna, eugenol, apiol, terpeny, limonen).
Pietruszka – właściwości prozdrowotne

Korzeń i natka pietruszki mają dodatni wpływ na zdrowie. Ich regularne spożywanie pomoże nam uzupełnić niedobory witamin i minerałów oraz wpłynie na poprawę odporności. Jakie są najważniejsze właściwości pietruszki?
Pietruszka a układ moczowy
Częste spożywanie pietruszki to sprawdzony domowy sposób na poprawę funkcjonowania dróg moczowych i znana metoda na zwalczanie uporczywych dolegliwości ze strony układu moczowego, takich jak na przykład problemy z oddawaniem moczu.
Pietruszka działa moczopędnie (pobudza nerki do pracy i zwiększa produkcję moczu), a dodatkowo ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyseptyczne. Dzięki tym czterem właściwościom jest skutecznym sposobem na zażegnywanie zapalenia pęcherza i rozmaitych infekcji dróg moczowych.
Co więcej, działając moczopędnie, a jednocześnie rozluźniając mięśnie gładkie dróg moczowych, pietruszka ułatwia opróżnianie pęcherza. Stanowi tym samym cenne wsparcie w przypadku problemów z prostatą u panów. Co warto dodać, dzięki usprawnianiu pracy układu moczowego pietruszka reguluje proces wydalania moczu i zmniejsza odczuwalność ciągłego parcia na pęcherz u osób z problemem nietrzymania moczu.
Sprawdź wieloskładnikowy preparat na nietrzymanie moczu zawierający ekstrakt z pietruszki: UrinoFix
Właściwości rozkurczowe pietruszki
Pietruszka wykazuje właściwości rozkurczowe. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich układu pokarmowego, dróg żółciowych i układu moczowego. Niweluje tym samym skurcze żołądka i jelit, np. pojawiające się po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku, jest także pomocna przy bólach menstruacyjnych. W celu złagodzenia skurczów w obrębie jamy brzusznej warto przyrządzić i wypić na ciepło napar z pietruszki.
Pietruszka na dobre trawienie
Korzeń pietruszki dodawany do potraw poprawia motorykę jelit, pomaga też rozluźniać mięśnie gładkie w obrębie żołądka i jelit, przez co przeciwdziała bólom brzucha, uczuciu pełności po jedzeniu, wzdęciom i zaparciom. Przyspiesza także usuwanie nagromadzonych gazów jelitowych. Co więcej, korzeń i natka pietruszki pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, dzięki czemu usprawniają proces trawienia pokarmów.
Właściwości detoksykujące pietruszki
Dzięki właściwościom moczopędnym pietruszka pobudza i przyspiesza proces oczyszczania nerek, wątroby i całego ciała z toksyn. Jednocześnie pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a tym samym usuwa obrzęk, zmniejsza uczucie ociężałości oraz prowadzi do obniżenia wagi ciała i redukcji cellulitu wodnego. Doskonałym patentem na detoks organizmu z udziałem pietruszki jest codzienne przyrządzanie i picie koktajli z natką albo korzeniem pietruszki (przez około tydzień lub dłużej).
Pietruszka na odporność i wzmocnienie organizmu
Zawarta w pietruszce witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Przyczynia się do wzrostu aktywności limfocytów i pomaga sprawniej wychwytywać i neutralizować patogeny, które wtargnęły do ustroju. Tym samym zmniejsza podatność na infekcje, a jeśli już zaistnieją, pomaga szybciej się z nimi uporać. Co również warto powiedzieć, pietruszka dzięki równoczesnej zawartości witaminy C, żelaza i chlorofilu to idealny roślinny sposób na zapobieganie i walkę z anemią.
Skuteczny i prosty sposób na poprawę odporności: NuviaLab Immune
Właściwości dezynfekujące pietruszki
Pietruszka sprawdza się jako środek hamujący rozwój bakterii i dezynfekujący w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej, dziąseł, gardła. Odkażającą płukankę z natki przygotujemy w bardzo prosty sposób: garść posiekanej pietruszki zalewamy szklanką wrzątku. Wrzucamy także trochę świeżo startego imbiru (lub sproszkowanego) i cynamonu. Po 10 minutach odcedzamy, studzimy i płuczemy jamę ustną i gardło.
Pietruszka i jej korzystny wpływ na układ krążenia
Dzięki dużej zawartości witaminy C, flawonoidów, potasu i magnezu, pietruszka to sprzymierzeniec zdrowego układu krwionośnego. Pomaga normować ciśnienie i rytm serca, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Dzięki witaminie K dba o prawidłową krzepliwość krwi.
Działanie ochronne i wzmacniające pietruszki na wzrok
Witamina A, luteina, zeaksantyna, witamina C – dzięki tym składnikom pietruszka dba o zdrowie aparatu wzrokowego. Uodparnia na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych (jak niebieskie światło), zwalcza wolne rodniki działające destrukcyjnie na struktury oka i wspiera prawidłowe widzenie.
Silne właściwości antyoksydacyjne pietruszki
Dzięki rozlicznym antyoksydantom pietruszka chroni komórki przed uszkodzeniami i mutacjami oraz zmniejsza prawdopodobieństwo chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie.
Lecznicze zastosowanie natki pietruszki

Pietruszce nie można odmówić dobrych właściwości wzmacniających i korzystnego wpływu na krew. Wspomaga jej oczyszczanie i poprawia skład. Zapewniając dużą dawkę żelaza, witaminy K, chlorofilu, folianów i witaminy C, zwalcza niedokrwistość i wszelkie jej objawy, takie jak osłabienie, ciągłe zmęczenie, kołatanie serca, duszności, bóle głowy, omdlenia.
Pietruszka to skuteczna pomoc w przypadku osłabienia, anemii, niedoborów żywieniowych i braku sił witalnych. Warto po nią sięgać również w takich dolegliwościach jak:
- problemy z układem moczowym (np. zmniejszone wydalanie moczu, nietrzymanie moczu, zapalenie pęcherza, infekcje dróg moczowych, ciągłe parcie na pęcherz, problem z opróżnianiem pęcherza do końca),
- problemy z prostatą,
- problemy z nerkami,
- reumatyzm,
- dna moczanowa,
- zatrzymanie wody w organizmie, obrzęki ciała, cellulit wodny,
- niedobory witaminowe,
- problemy metaboliczne i kumulacja toksyn w organizmie,
- kołatanie serca, drżenie mięśni spowodowane niedoborem potasu,
- wysokie ciśnienie,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- niedokrwistość,
- infekcje skórne,
- osłabiony wzrok, zaburzenia widzenia,
- dolegliwości trawienne (np. niestrawność, wzdęcia).
Jak spożywać natkę pietruszki w celach prozdrowotnych?
Spożycie pietruszki w celach prozdrowotnych i leczniczych różni się od spożycia w celach kulinarnych. Przede wszystkim należy ją stosować w odpowiednio dużych ilościach, czyli około 30 g – 50 g świeżej natki dziennie lub 1-2 korzenie dziennie.
Liczy się również częstotliwość spożycia. Jeśli chcemy, aby pietruszka pomogła nam poprawić zdrowie, najlepiej sięgać po nią kilka razy tygodniowo lub nawet codziennie (1-2 razy na dzień), w zależności od dolegliwości. Czas stosowania pietruszki zależy także od rodzaju problemu zdrowotnego i jego natężenia. Zazwyczaj sprawdzają się kuracje trwające od 1 tygodnia do kilku tygodni. Możemy też w sposób ciągły stosować pietruszkę, ale w mniejszych dawkach i rzadziej.
Jak można stosować pietruszkę na poprawę zdrowia:
- picie koktajli z blendera z pietruszką (korzeniem lub natką),
- picie naparów z natki pietruszki,
- picie naparów z korzenia pietruszki,
- picie olejku pietruszkowego,
- picie bio-soku z pietruszki,
- jedzenie surówek prozdrowotnych z dużą ilością pietruszki,
- picie mikstur ziołowych z pietruszką.
Napar z natki pietruszki: dużą garść posiekanej natki pietruszki zalewamy szklanką wrzątku, zaparzamy pod przykryciem 5-10 minut, odcedzamy i wypijamy.
Napar z korzenia pietruszki: 2-3 łyżki sproszkowanego lub rozdrobnionego korzenia pietruszki zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem 15 minut. Odcedzamy i wypijamy.
Napary z pietruszki stosujemy 2-3 razy dziennie.
Pietruszka – zastosowanie w kuchni

Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik popularnej mieszanki warzywnej będącej bazą rosołu i innych zup, czyli włoszczyzny. Korzeń pietruszki ma jednak o wiele więcej zastosowań, między innymi sprawdza się jako komponent jednogarnkowych dań warzywnych, sałatek, surówek, gulaszów, zapiekanek, potrawek mięsnych i warzywnych.
Również natkę pietruszki można wykorzystać na dziesiątki sposobów. Doskonale sprawdza się na zimno i na ciepło.
W opcji na zimno możemy ją zastosować jako składnik past i smarowideł na kanapki, twarożków, roladek, dressingów, dipów, sosów pesto. Natomiast sprawdzone dania z natką pietruszki na ciepło to m.in.: omlety i inne potrawy z jajek, kotleciki warzywne, klops, pulpeciki i kotlety mielone, dania makaronowe, dania ryżowe, kotlety ziemniaczane, zupy i jarzynki, kaszotto.
Ponieważ świeża natka pietruszki jest jednym z ziół wyróżniających się jednocześnie świeżym, zielnym, orzeźwiającym oraz lekko ostrym i słonawym smakiem, świetnie nada się także do potraw z owocami morza i rybami w roli głównej.
Jak przechowywać nać pietruszki?
Świeżą natkę pietruszki można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Wystarczy usunąć gumkę z pęczka, odciąć dolne części gałązek, włożyć natkę do słoika z niewielką ilością wody i schować słoik do lodówki.
Natkę pietruszki możemy też zamrozić. W tym celu należy najpierw opłukać natkę, dokładnie wysuszyć, następnie posiekać, włożyć do plastikowego pudełka lub woreczka strunowego i schować do zamrażalnika.
Pietruszka – przeciwwskazania
Stosowanie w dużych ilościach natki pietruszki lub preparatów zawierających pietruszkę nie jest wskazane dla każdego. Warto pamiętać, że pietruszka zawiera pewne ilości kwasu szczawiowego i może podwyższyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Powinny na nią uważać osoby z kamicą oraz poważnymi schorzeniami nerek.
Pietruszka może wywoływać skurcze macicy i działać poronnie, dlatego powinny na nią również uważać kobiety w ciąży.
Uprawa pietruszki
Uprawa pietruszki w ogródku lub na polu jest niezwykle prosta i bezproblemowa. Warzywo wykazuje wysoką odporność na mróz i jest mało wymagająca. Trzeba jedynie zapewnić jej słoneczne stanowisko i dobrze przepuszczalną, pulchną glebę. Warto pamiętać o usuwaniu chwastów w obrębie uprawy. Istotne jest także systematyczne podlewanie, (kiedy tylko ziemia lekko podeschnie). Gleba nie powinna być podmokła, a lekko wilgotna.