Wiosna nastraja pozytywnie. Przyroda budzi się do życia i zachęca do tworzenia kolorowych potraw. Ze świeżych warzyw powstają wyśmienite sałatki. Warto łączyć je z owocami, serami i delikatnym mięsem, np. z kurczaka. Wiosenne sałatki łatwo przygotować. Stanowią doskonały dodatek do obiadu, ale sprawdzają się też w postaci samodzielnego dania. Mogą być serwowane jako lunch. Przetestuj nasze propozycje
Spis Treści
Sałatki – dlaczego warto je jeść?
Główny składnik wiosennych sałatek stanowią nowalijki czyli warzywa, które są świeże i łatwo dostępne właśnie teraz. Pojawiają się też sezonowe owoce takie jak truskawki. Wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł, a dostarczysz organizmowi witaminową bombę. Sałatki pokrywają również zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych oraz antyoksydantów. Dodatek jajek lub mięsa zapewni białko, które jest niezastąpionym źródłem aminokwasów.
Wiosenne sałatki urozmaicają codzienny jadłospis. Cieszą oczy i pięknie pachną. To uczta dla zmysłów. Są idealne dla wegetarian oraz wegan, ale powinny znaleźć się także w menu osób odżywiających się w tradycyjny sposób. Dla osób uwielbiających mięso istnieją smakowite warianty z jego dodatkiem. Sałatki wiosenne sprawdzają się jako śniadanie, lunch, przekąska, kolacja lub dodatek do obiadu. Stanowią nieodłączny element domowych imprez oraz spotkań przy grillu. Młode warzywa, będące istotnym składnikiem sałatek, pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia, ale w kolejnych miesiącach również nie brakuje świeżych propozycji. Rzodkiewka, pomidory, ogórki, sałata, szczypiorek czy pietruszka właśnie teraz są najsmaczniejsze. Wszystkie przepisy można urozmaicić pestkami. Dynia i słonecznik w wersji świeżej lub prażonej nadają sałatkom unikalny smak. Lekkie sosy fantastycznie łączą wszystkie składniki.
Sałatka z awokado i truskawkami
Awokado i truskawki stanowią najbardziej wyraziste akcenty sałatki, którą polecamy. Świeży smak dodatkowo podkreśla rukola, którą warto używać w wielu potrawach, kiedy trwa sezon na nią. Soczyste truskawki sprawdzają się nie tylko w deserach. Dla przełamania warzywno-owocowej harmonii dodaliśmy mozzarellę. Szczegóły tej wyjątkowej kompozycji składników są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-truskawkami-rukola-awokado-i-mozzarella. Sałatka nabiera przyjemnej chrupkości dzięki pestkom słonecznika. Całość łączy musztardowo-miodowy dressing. Z powodzeniem można go stosować również do innych sałatek. Nasza propozycja jest doskonała na cieplejsze dni, ponieważ działa orzeźwiająco.
Sałatka tabbouleh – arabski specjał
Kuchnia arabska słynie z warzyw, ziół i przypraw, chociaż jej charakter zależy mocno od danego regionu. Dziś przychodzimy do Ciebie z lekką, pełną świeżości, a przy tym pożywną sałatką tabbouleh. Jej podstawę stanowi kasza bulgur, która była dobrze znana już w starożytności. Wyróżnia się lekko orzechowym smakiem oraz aromatem. Zapewnia uczucie sytości ze względu na dużą zawartość błonnika. Do naszej sałatki będziesz potrzebować również posiekaną natkę pietruszki, pomidora, świeżej mięty oraz pieprzu, cynamonu i oliwy.
Sałatka ze szparagami i kurczakiem
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdrowa sałatka wiosenna zawierała mięso. Delikatny kurczak to składnik wielu lekkich dań i dobra propozycja dla mięsożerców. Zobacz, co przygotowaliśmy dla Ciebie: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-ze-szparagami-kurczakiem-i-pomidorami. Ponownie w sałatce zagościł dressing musztardowo-miodowy, który eksponuje pełnię smaku i aromatu potrawy. Poza tym korzystamy z wiosennych pyszności takich jak szparagi i pomidorki koktajlowe.
Sałatka z tofu i awokado
Wiosna oznacza więcej słońca, a to wiąże się z coraz cieplejszymi dniami i zmianą sposobu odżywiania. Im wyższa temperatura, tym lżejsze dania wybieramy. Równocześnie muszą być pożywne i taka właśnie jest sałatka z tofu, która zaspokaja również potrzeby wegan. Tofu jest pożywnym twarogiem pozyskiwanym z soi. Awokado i pomidorki świetnie się z nim komponują.
Artykuł sponsorowany