Strona główna Zdrowie Pomysły na wiosenne sałatki

Pomysły na wiosenne sałatki

by Redakcja bioway.pl
0 komentarzy

Wiosna nastraja pozytywnie. Przyroda budzi się do życia i zachęca do tworzenia kolorowych potraw. Ze świeżych warzyw powstają wyśmienite sałatki. Warto łączyć je z owocami, serami i delikatnym mięsem, np. z kurczaka. Wiosenne sałatki łatwo przygotować. Stanowią doskonały dodatek do obiadu, ale sprawdzają się też w postaci samodzielnego dania. Mogą być serwowane jako lunch. Przetestuj nasze propozycje

Sałatki – dlaczego warto je jeść?

Główny składnik wiosennych sałatek stanowią nowalijki czyli warzywa, które są świeże i łatwo dostępne właśnie teraz. Pojawiają się też sezonowe owoce takie jak truskawki. Wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł, a dostarczysz organizmowi witaminową bombę. Sałatki pokrywają również zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych oraz antyoksydantów. Dodatek jajek lub mięsa zapewni białko, które jest niezastąpionym źródłem aminokwasów.

Wiosenne sałatki urozmaicają codzienny jadłospis. Cieszą oczy i pięknie pachną. To uczta dla zmysłów. Są idealne dla wegetarian oraz wegan, ale powinny znaleźć się także w menu osób odżywiających się w tradycyjny sposób. Dla osób uwielbiających mięso istnieją smakowite warianty z jego dodatkiem. Sałatki wiosenne sprawdzają się jako śniadanie, lunch, przekąska, kolacja lub dodatek do obiadu. Stanowią nieodłączny element domowych imprez oraz spotkań przy grillu. Młode warzywa, będące istotnym składnikiem sałatek, pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia, ale w kolejnych miesiącach również nie brakuje świeżych propozycji. Rzodkiewka, pomidory, ogórki, sałata, szczypiorek czy pietruszka właśnie teraz są najsmaczniejsze. Wszystkie przepisy można urozmaicić pestkami. Dynia i słonecznik w wersji świeżej lub prażonej nadają sałatkom unikalny smak. Lekkie sosy fantastycznie łączą wszystkie składniki.

Sałatka z awokado i truskawkami

Awokado i truskawki stanowią najbardziej wyraziste akcenty sałatki, którą polecamy. Świeży smak dodatkowo podkreśla rukola, którą warto używać w wielu potrawach, kiedy trwa sezon na nią. Soczyste truskawki sprawdzają się nie tylko w deserach. Dla przełamania warzywno-owocowej harmonii dodaliśmy mozzarellę. Szczegóły tej wyjątkowej kompozycji składników są dostępne tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-truskawkami-rukola-awokado-i-mozzarella. Sałatka nabiera przyjemnej chrupkości dzięki pestkom słonecznika. Całość łączy musztardowo-miodowy dressing. Z powodzeniem można go stosować również do innych sałatek. Nasza propozycja jest doskonała na cieplejsze dni, ponieważ działa orzeźwiająco.  

Sałatka tabbouleh – arabski specjał

Kuchnia arabska słynie z warzyw, ziół i przypraw, chociaż jej charakter zależy mocno od danego regionu. Dziś przychodzimy do Ciebie z lekką, pełną świeżości, a przy tym pożywną sałatką tabbouleh. Jej podstawę stanowi kasza bulgur, która była dobrze znana już w starożytności. Wyróżnia się lekko orzechowym smakiem oraz aromatem. Zapewnia uczucie sytości ze względu na dużą zawartość błonnika. Do naszej sałatki będziesz potrzebować również posiekaną natkę pietruszki, pomidora, świeżej mięty oraz pieprzu, cynamonu i oliwy.

Sałatka ze szparagami i kurczakiem 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdrowa sałatka wiosenna zawierała mięso. Delikatny kurczak to składnik wielu lekkich dań i dobra propozycja dla mięsożerców. Zobacz, co przygotowaliśmy dla Ciebie: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-ze-szparagami-kurczakiem-i-pomidorami.  Ponownie w sałatce zagościł dressing musztardowo-miodowy, który eksponuje pełnię smaku i aromatu potrawy. Poza tym korzystamy z wiosennych pyszności takich jak szparagi i pomidorki koktajlowe.

Sałatka z tofu i awokado

Wiosna oznacza więcej słońca, a to wiąże się z coraz cieplejszymi dniami i zmianą sposobu odżywiania. Im wyższa temperatura, tym lżejsze dania wybieramy. Równocześnie muszą być pożywne i taka właśnie jest sałatka z tofu, która zaspokaja również potrzeby wegan. Tofu jest pożywnym twarogiem pozyskiwanym z soi. Awokado i pomidorki świetnie się z nim komponują.

Artykuł sponsorowany

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek