Strona główna Zdrowie Reishi – grzyb o wielu niesamowitych właściwościach zdrowotnych, zwany nawet grzybem nieśmiertelności!

Reishi – grzyb o wielu niesamowitych właściwościach zdrowotnych, zwany nawet grzybem nieśmiertelności!

by Karolina
0 komentarzy

Reishi (lakownica żółtawa, Ganoderma lucidum) to cieszący się szeroką sławą i bogatą tradycją azjatycki grzyb leczniczy. Nie brakuje mu drogocennych właściwości prozdrowotnych, ze zwalczaniem groźnych chorób na czele. Grzyb reishi wykazuje też silne zdolności do stymulowania sił witalnych i hamowania procesów starzenia. Co ciekawe, lakownica żółtawa może nam także pomóc pozbyć się niechcianych kilogramów, ale to jeszcze nie koniec atutów tego wyjątkowego grzyba. Poznaj wszystkie najcenniejsze właściwości reishi!

Grzyby lecznicze – czy warto je stosować?

grzyb trzymany w dłoni

Coraz więcej mówi się o niesamowitych właściwościach azjatyckich grzybów leczniczych. W zachodnim świecie nadal są one pewnym novum, jednak na Dalekim Wschodzie tradycja leczenia grzybami liczy sobie już parę tysięcy lat. Istnieje aż kilkaset różnych gatunków grzybów posiadających właściwości zdrowotne, z czego około 200 pochodzi z Azji.

Grzyby lecznicze (inaczej grzyby witalne) charakteryzują się dużą zawartością różnego rodzaju substancji odżywczych, wzmacniających i normalizujących pracę ustroju. Dzięki silnemu działaniu bioaktywnemu, zwalczają wielorakie dolegliwości i choroby, w tym choroby nowotworowe, mają także zdolność do wzmacniania naturalnej odporności organizmu, regulowania procesów metabolicznych i naprawiania zaburzonej gospodarki hormonalnej. Terapia grzybami ma nawet swoją specjalną nazwę – fungoterapia lub mykoterapia.

Teoretycznie nie sposób odmówić przymiotów grzybom leczniczym, jednak pojawia się pytanie, czy rzeczywiście im ufamy? Czy doceniamy ich potencjał zdrowotny? Zdania są tutaj podzielone. Niektórzy stosują je całkiem swobodnie i bez obaw, wielekroć wychwalając ich zbawienne działanie. Inni zaś podchodzą do nich z dużą dozą sceptycyzmu i rezerwy.

Nieufność w stosunku do azjatyckich grzybów leczniczych, jako do lekarstwa na nękające nas przypadłości, jest zresztą całkiem zrozumiała – zdajemy sobie przecież sprawę, że wiele grzybów zawiera toksyczne substancje, które mogą wywoływać liczne działania niepożądane i prowadzić do poważnych, nawet śmiertelnych zatruć, dlatego nie pałamy entuzjazmem do próbowania nowych gatunków. Tym bardziej, jeśli są to gatunki z całkiem innego rejonu świata.

Czy grzyby lecznicze są zatem bezpieczne? Z jednej strony, możemy być spokojni. Takie gatunki jak omawiany reishi, czy też soplówka jeżowata, shiitake, maitake, cordyceps, itp. są od wielu wieków stosowane w azjatyckiej medycynie naturalnej, niektóre z nich to dodatkowo znane i popularne grzyby jadalne. Co więcej, wiele z tych grzybów znajduje ostatnio coraz szersze zastosowanie również i w naszej medycynie. Są rozlegle opisywane w literaturze fachowej i podlegają licznym badaniom naukowym, by później znajdować miejsce w oficjalnych terapiach, np. antynowotworowych.

Skoro zatem grzyby są wykorzystywane w lecznictwie, chyba można uznać je za bezpieczne? Można, jednak pamiętajmy o tym, aby wybierać tylko suplementy diety dobrej jakości. Anonimowe preparaty dostępne na przykład na serwisach aukcyjnych nie dają nam gwarancji bezpieczeństwa i wysokiej klasy produktu. Warto też zawsze ściśle trzymać się dawek określonych przez producenta preparatu. Niektóre substancje stosowane w nadmiarze mogą okazać się dla nas toksyczne.

Niesamowity grzyb nieśmiertelności

Grzyb reishi (Ganoderma lucidum)

Czy grzyb o takich nazwach jak: grzyb nieśmiertelności, grzyb długowieczności, ziele wywołujące siłę, stu-dziesięcioletni grzyb, grzyb o nadprzyrodzonych właściwościach, roślina-duch, może nie posiadać nadzwyczajnych właściwości?

Takowych z pewnością nie brak lakownicy żółtawej (lub inaczej lakownicy lśniącej), czyli reishi (z łac. Ganoderma lucidum) – grzybowi rodem z Dalekiego Wschodu, jednemu z najbardziej uznanych surowców naturalnych, używanych w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej od około 4 tysięcy lat.

Grzyb reishi naturalnie rośnie niemal na wszystkich kontynentach, ale w wielu miejscach (w tym w Europie) jest bardzo rzadko spotykany. Z tego względu w licznych rejonach świata jest objęty ochroną i znajduje miejsce na liście gatunków zagrożonych wyginięciem. Ponieważ jednak grzyb ten ma szerokie zastosowanie zielarskie i farmaceutyczne, a w warunkach naturalnych rośnie skąpo, konieczne są jego specjalne uprawy. I tak, największe hodowle lakownicy żółtawej spotkać można w Chinach, Japonii, Korei, Tajwanie, a także w USA.

Grzyb reishi należy do rodziny lakownicowatych, rośnie zarówno w większych skupiskach, jak i pojedynczo. Można go spotkać w lasach – na powalonych drzewach oraz na korzeniach lub na pniach (raczej w dolnych partiach) starszych drzew liściastych, szczególnie obumarłych, rzadziej na żywych.

Kapelusz grzyba reishi ma półokrągły, płaski kształt i ciemnobrązową barwę. Powierzchnia jest lśniąca, niezbyt równa, naznaczona bruzdami. Miąższ posiada gąbczastą konsystencję i jest koloru białego.

Grzyby reishi – skład

Fundamentalnym składnikiem obecnym w grzybach reishi są polisacharydy, które występują tutaj w znacznych ilościach i które charakteryzują się intensywnym działaniem bioaktywnym. Służą między innymi wzmacnianiu naszego układu immunologicznego, co przekłada się na lepszą zdolność organizmu do neutralizowania czynników chorobotwórczych.

Kolejnym ważnym związkiem wchodzącym w skład grzybów reishi są triterpeny, które również działają sposób immunostymulujący, a także wykazują właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Istotną substancją zawartą w reishi jest beta-glukan (jeden z licznych polisacharydów występujących w tym grzybie), który oprócz wzmacniania odporności, pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu, a także (poprzez normowanie apetytu i wzmaganie uczucia sytości) zapobiega przybieraniu na wadze.

Wszystkie najważniejsze składniki grzybów reishi:

  • polisacharydy,
  • triterpeny,
  • sterole,
  • aminokwasy i białka,
  • polifenole,
  • alkaloidy,
  • kumaryna,
  • saponiny,
  • fitoncydy,
  • nukleotydy,
  • kwasy tłuszczowe,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • żelazo,
  • cynk,
  • magnez,
  • miedź,
  • german,
  • mangan,
  • wapń.

Grzyby reishi – wpływ na odporność

Lakownica żółtawa nie powinna umknąć uwadze osób o osłabionej odporności, często napotykających rożnego rodzaju problemy zdrowotne, borykających się z ogólnym spadkiem sił witalnych, skłonnych do „łapania” infekcji i przeziębień oraz cierpiących na choroby przewlekłe. Grzyby reishi, między innymi dzięki zawartości polisacharydów (w tym beta-glukanu) oraz triterpenów, skutecznie wzmacniają organizm, pobudzają jego mechanizmy obronne i zmniejszają podatność na zakażenia, stany zapalne, choroby, alergie. Wykazują ponadto działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Stymulując aktywność komórek odpornościowych, czyli makrofagów i limfocytów, przyczyniają się do sprawniejszego wychwytywania patogenów i ich efektywniejszego eliminowania z ustroju. Dzięki grzybom reishi odpowiedź naszego układu odpornościowego na czynniki chorobotwórcze jest zatem skuteczniejsza, a my możemy cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. Warto również dodać, iż dzięki dobrym właściwościom immunomodulującym, grzyby reishi mogą odegrać ważną rolę w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych.

Reishi – właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe

Zawarte w reishi związki triterpenowe spełniają rolę antyoksydantów. Uczestniczą w wymiataniu szkodliwych wolnych rodników z organizmu i przyczyniają się do zmniejszania stresu oksydacyjnego komórek. W ten sposób grzyby reishi zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów, a także spowalniają procesy starzenia zachodzące w organizmie. Liczne badania wykazały również, że dzięki obecnym polisacharydom i triterpenom, lakownica żółtawa przyczynia się do obumierania komórek rakowych oraz hamuje ich dalsze namnażanie, w ten sposób wspiera zwalczanie tej groźnej choroby.

Wpływ reishi na układ krążenia

Dla wszystkich osób borykających się z dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego, grzyb reishi może okazać się cennym wsparciem. Rozszerza naczynia krwionośne, stymuluje przepływ krwi, zwiększa stopień dotlenienia serca i wspiera jego pracę. Zmniejsza zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi, redukuje dokuczliwe dolegliwości takie jak duszność, kołatanie serca, zawroty głowy, niemiarowość tętna, bóle w klatce piersiowej. Co więcej, Ganoderma lucidum obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Zmniejsza także lepkość krwi, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów. Dzięki tym właściwościom reishi obniża ryzyko wylewów, udarów, miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Grzyby reishi pomocne w obniżaniu poziomu cukru

Jako że grzyb reishi charakteryzuje się działaniem stabilizującym pracę organizmu i pomaga regulować te procesy, które zostały zakłócone, może być cennym wsparciem przy zaburzeniach glikemii. Dzięki polisacharydom poprawia metabolizm glukozy, zwiększa wydzielanie insuliny i równoważy zbyt wysokie stężenie cukru we krwi. W ten sposób wspomaga zwalczanie insulinoodporności, stanów przedcukrzycowych i cukrzycy. Co więcej, grzyby reishi, poprzez stabilizowanie poziomu glukozy, pomagają odzyskać nam kontrolę nad dietą, zapobiegają atakom głodu, zmniejszają apetyt, szczególnie na węglowodany, tym samym przeciwdziałają tyciu.

Czytaj więcej: Jak obniżyć cukier?

Reishi strażnikiem spokoju ducha i dobrej kondycji psychicznej

Jako grzyb o właściwościach adaptogennych, reishi pomaga przywracać homeostazę w ustroju, stabilizując zaburzone procesy, regulując pracę organów i poprawiając umiejętność przystosowywania się organizmu do panujących warunków. Jednym z najistotniejszych zadań, jakie spełnia reishi jako adaptogen, jest wsparcie dla układu nerwowego, redukcja stresu i napięcia, kojenie nerwów, wyciszanie złych emocji i przywracanie równowagi wewnętrznej. Lakownica żółtawa zmniejsza ponadto stany depresyjne, lęki i ataki paniki. Redukuje także zaburzenia snu, pomaga wejść w stan odprężenia, ułatwia zasypianie i polepsza jakość snu.

Reishi wsparciem dla mózgu

Grzyby reishi są również znane jako naturalny środek nootropowy. Usprawniając przepływ krwi przez mózg i regulując uwalnianie neuroprzekaźników, przyczyniają się do poprawy funkcji poznawczych, z polepszeniem pamięci i koncentracji na czele. W pewnym stopniu grzyby reishi pomogą nam także zwiększyć produktywność intelektualną i uchronią przed zmęczeniem psychicznym w chwilach dużego wysiłku umysłowego, choć z pewnością lepszym rozwiązaniem będą gotowe, wieloskładnikowe suplementy nootropowe, specjalnie skomponowane pod kątem poprawiania pracy mózgu i zwiększania jego potencjału.

Sprawdź najlepszy booster mózgu na rynku: Brain Actives

Brain Actives

Grzyby reishi sposobem na witalność, młodość i długowieczność

Grzyby reishi nazywane są grzybami młodości, gdyż rzeczywiście wpływają na jej przedłużenie. Wzmacniają i odżywiają cały organizm, dodają wigoru, pobudzają procesy regeneracji, zwiększają siły witalne i powodują, że komórki i organy wolniej się starzeją.

Inne cenne właściwości grzybów reishi:

  • chronią wątrobę i wspomagają jej pracę,
  • stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • korzystnie wpływają na żołądek i procesy trawienia,
  • wspierają trzustkę,
  • pozytywnie wpływają na skórę, hamują proces jej starzenia,
  • wzmagają uczucie sytości, pomagają w procesie redukcji nadwagi.

Borykasz się z nadwagą? Sprawdź odchudzający czekoladowy napój z reishi: Chocolate Slim

Chocolate Slim

Źródła:

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie