Strona główna Odchudzanie Siemię lniane – odchudzanie i zdrowie w jednym. Sprawdź, dlaczego zawsze warto mieć w kuchni ziarna lnu

Siemię lniane – odchudzanie i zdrowie w jednym. Sprawdź, dlaczego zawsze warto mieć w kuchni ziarna lnu

by Karolina Karo
8 komentarzy

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2021

Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego, to niezwykle wartościowy produkt należący do spektrum super foods, czyli super zdrowej żywności. Słynie z bogactwa cennych fitozwiązków, obfituje w potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, zawiera nieocenione kwasy omega 3 w optymalnej proporcji oraz dużą ilość przeciwutleniaczy. Z uwagi na silny skład siemię lniane może pomóc nam w wielu dolegliwościach. Najczęściej znajduje zastosowanie w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego, ale ma także szereg innych zalet, między innymi wspiera proces odchudzania. Tak naprawdę jednak zakres dodatnich działań siemienia lnianego jest bardzo szeroki i obejmuje praktycznie cały organizm. Co więcej, atutem ziaren lnu jest pozytywny wpływ na skórę i włosy, dlatego idealnie sprawdzają się jako domowy kosmetyk.

Siemię lniane – co kryje się w składzie tych filigranowych ziaren? Wartości odżywcze nasion lnu

kwiat lnu

Len to roślina wywodząca się z Bliskiego Wschodu, ale od dłuższego czasu szeroko uprawiana w wielu krajach świata. W licznych regionach globu stanowi cenny surowiec do wyrobu włókna. Obecnie coraz większą rolę len odgrywa również w przemyśle spożywczym, farmakologicznym, zielarskim oraz kosmetycznym.

Rosnącym zainteresowaniem cieszy się wykorzystywanie nasion lnu do wytwarzania oleju. Ze względu na wyjątkowo sprzyjającą proporcję kwasów omega 3, omega 6 i omega 9 i obecność dużej ilości witaminy E olej lniany jest jednym z najwartościowszych rodzajów olejów. Jeśli chodzi o walory lecznicze siemienia lnianego i wytwarzanego z niego oleju lnianego, to były one znane już w starożytności, a promował je sam Hipokrates.

Prozdrowotne właściwości siemienia lnianego wynikają z jego unikalnego składu, a przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego (ALA), któremu przypisuje się większość korzystnych dla zdrowia oddziaływań. Ziarno lnu to jedno z najlepszych źródeł roślinnych tego składnika. Generalnie siemię lniane stanowi skarbnicę bezcennych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm ich samodzielnie nie syntetyzuje.

Nasiona lnu obfitują również w dobrze przyswajalne przez nasz organizm białko oraz wolne aminokwasy, a także dobroczynny dla układu pokarmowego błonnik pokarmowy.

W siemieniu lnianym znajdziemy ponadto fitosterole (w tym lecytynę) oraz kwasy fenolowe i flawonoidy. Kolejny cenny składnik, występujący tu w bardzo dużej ilości to fitoestrogeny (lignany), czyli hormony roślinne, które dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, działając antynowotworowo i opóźniając procesy starzenia.

Siemię lniane zawiera także szeroki wachlarz witamin i minerałów takich jak:

  • witamina A,
  • witamina B1, B2, B3, B6, B9, B12,
  • witamina D,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • cynk,
  • wapń,
  • sód,
  • potas,
  • miedź,
  • magnez,
  • mangan,
  • selen.

Siemię lniane – właściwości i działanie dla zdrowia

siemię lniane na łyżkach

Ziarno lnu to niedrogi i niezwykle skuteczny sposób na poprawę kondycji całego organizmu. Dostępne jest w dwu odmianach: siemię lniane brązowe i siemię lniane złote (siemię lniane złociste). Ten drugi wariant jest nieco droższy, zawiera mniej tłuszczu i kalorii i więcej białka niż pierwszy, jednak tak naprawdę wielkich różnic między nimi nie ma.

Oba są dla nas niezwykle wartościowe i oba wykazują cały szereg właściwości prozdrowotnych.

Siemię lniane – na co pomaga? Najważniejsze właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane a serce i krążenie

Z uwagi na zawarte kwasy omega 3 siemię lniane ma ogromne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie siemienia lnianego przyczynia się do wzmocnienia naczyń krwionośnych i utrzymania prawidłowej pracy serca i układu krążenia.

Dzięki dużej ilości zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych siemię lniane obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz stabilizuje ciśnienie. Przeciwdziała tworzeniu się płytek miażdżycowych, zmniejsza ryzyko skrzepów, zapalenia żył, choroby wieńcowej, zawałów i udarów. Badania wykazały, że może nawet sprzyjać cofaniu się zmian miażdżycowych.

Siemię lniane na dobrą pracę układu pokarmowego

Siemię lniane na żołądek

Po zalaniu wodą siemię lniane pęcznieje i wydziela korzystne dla naszego przewodu pokarmowego śluzy. Dzięki nim wykazuje skuteczne działanie osłonowe na błony śluzowe przewodu pokarmowego, chroniąc żołądek i przełyk przed podrażnieniami i przeciwdziałając takim dolegliwościom jak refluks, zgaga, odbijanie, nudności, nadkwasota, wrzody żołądka.

Dzięki zawartości substancji śluzowych siemię lniane ogranicza też wchłanianie toksyn, a tym samym zabezpiecza jelita i inne odcinki układu trawiennego przed ich szkodliwym działaniem.

Siemię lniane na zaparcia

Siemię lniane to naturalny lek na wszelkie zaburzenia i dolegliwości układu pokarmowego i procesu trawienia. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego siemię lniane usprawnia ruchy perystaltyczne jelit i przywraca ich prawidłową pracę.

Skutecznie zwalcza zaparcia, wzdęcia brzucha, gazy, niestrawność, uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej. Reguluje cykl wypróżnień, likwiduje stany zapalne jelit i żołądka. Hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych i grzybów. Co więcej, pomaga w chorobach jelit i zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Siemię lniane wsparciem dla dróg oddechowych

Siemię lniane, z uwagi na obecność dobroczynnych substancji śluzowych, jest efektywnym środkiem zaradczym na różnego rodzaju dolegliwości układu oddechowego. Zwalcza infekcje i podrażnienia dróg oddechowych, wykazuje działanie wykrztuśne, pomaga w szybszym pozbywaniu się wydzieliny. Nawilża błony śluzowe, łagodzi suchy kaszel, chrypkę, bóle gardła.

Siemię lniane korzystnie też wpływa na płuca i oskrzela. Wzmacnia płuca, stymuluje ich oczyszczanie i wspiera regenerację. Pomaga w zapaleniu oskrzeli i w przewlekłych schorzeniach płuc.

Właściwości antyoksydacyjne siemienia lnianego

Z uwagi na obecność substancji o działaniu antyoksydacyjnym, w tym kwasów omega 3, fitoestrogenów, polifenoli, witaminy E, witaminy A, minimalizuje ryzyko chorób nowotworowych takich jak rak jelita grubego czy rak piersi. W tym drugim przypadku wiąże się to ze zdolnością łagodzenia objawów menopauzy, czyli okresu, w którym wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwór narządów rozrodczych.

Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym siemię lniane spowalnia procesy starzenia organizmu i usprawnia regenerację tkanek i organów. Zwalcza stany zapalne w ustroju, neutralizuje wolne rodniki i ochrania komórki przed uszkodzeniami. Wypełnione antyoksydantami siemię lniane, oprócz zmniejszania ryzyka raka, redukuje także ryzyko innych cywilizacyjnych chorób takich jak: cukrzyca typu 2, łuszczyca, egzema, miażdżyca, otępienie, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, udary, choroby wzorku.

Pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną siemienia lnianego

Zawarte w siemieniu lnianym fitoestrogeny (lignany) są niezastąpione w regulowaniu gospodarki hormonalnej, zwłaszcza u kobiet. Pobudzając receptory estrogenowe i zachowując się w organizmie w sposób analogiczny do estrogenów, uzupełniają ich niedostatki i normalizują ich poziom w organizmie oraz redukują nieprzyjemne objawy wahań hormonalnych (np. w okolicy menopauzy, przed miesiączką).

Ze względu na działanie zbliżone do estrogenów i zdolność do przywracania równowagi hormonalnej w organizmie kobiet, siemię lniane jest naturalnym środkiem zmniejszającym ryzyko zachorowania na nowotwory hormonozależne (na przykład na raka sutka, raka jajnika).

Siemię lniane na lepszą pracę mózgu i dobre samopoczucie

Siemię lniane stanowi nieocenione wsparcie dla układu nerwowego. Znajdująca się w siemieniu lecytyna wpływa na lepszą pamięć i koncentrację oraz zapobiega też wystąpieniu demencji starczej. Dzięki dużym pokładom nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także dzięki witaminom z grupy B, cynkowi, magnezowi, aminokwasom, siemię lniane kompleksowo usprawnia pracę mózgu. Poprawia wydajność umysłową, wspiera procesy myślowe, ułatwia pełne, długotrwałe skupienie na danym zagadnieniu. Polepsza też samopoczucie, stabilizuje nastrój, pomaga zwalczać zaburzenia depresyjne.

Sprawdź wieloskładnikowy preparat poprawiający pracę mózgu: Brain Actives

Inne właściwości siemienia lnianego:

  • wzmacnia kości i zęby,
  • poprawia stan paznokci,
  • wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza podatność na przeziębienia i infekcje,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • przeciwdziała gwałtownym skokom cukru we krwi,
  • wzmacnia i chroni aparat wzroku.

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE

Siemię lniane – zastosowanie kosmetyczne

Siemię lniane na skórę

Cenne substancje zawarte w siemieniu lnianym służą także pielęgnacji urody. Siemię ma bowiem właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu stanowi istotne wsparcie w walce z wszelkiego rodzaju wypryskami czy trądzikiem. Zmiękcza skórę, nawilża, wzmacnia barierę ochronną, reguluje produkcję sebum. Dostarczając licznych składników odżywczych, głęboko rewitalizuje skórę. Poprzez ograniczanie wpływu wolnych rodników umożliwia też dłuższe zachowanie młodego wyglądu.

Siemię lniane na włosy

Ziarno lnu zawiera całą gamę substancji odżywczych, nawilżających, natłuszczających i regenerujących, dlatego każdy właściciel problematycznych włosów powinien zwrócić uwagę na jego właściwości. Siemię lniane wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Pomaga w odbudowie zniszczonych, łamliwych, przesuszonych włosów. Stosowane systematycznie sprawia, że włosy stają się gładsze, bardziej lśniące, elastyczniejsze, łatwiejsze w rozczesywaniu.

Jak stosować siemię lniane na skórę i włosy?

Doskonale sprawdzają się maski na twarz, na ciało i na włosy na bazie siemienia lnianego i z dodatkiem innych cennych składników.

W przypadku skóry możemy też wykorzystać peelingi z siemieniem lnianym (wystarczy zmielić łyżkę siemienia w młynku do kawy, dodać trochę miodu i gotowe).

Zaś w przypadku włosów warto przygotować żel lniany (zaparzamy trochę całych nasion siemienia, zbieramy powstałą galaretowatą substancję i nakładamy na włosy).

Obok ziaren lnu w pielęgnacji skóry i włosów znakomicie sprawdza się również olej lniany.

Siemię lniane a odchudzanie

siemię lniane w młynku

Nie wszyscy wiedzą, że nasiona lnu zwyczajnego mogą stać się ważnym sprzymierzeńcem w procesie odchudzania. Decydujące znaczenie ma w tym przypadku obecność błonnika, w skład którego wchodzą i frakcje rozpuszczalne, i nierozpuszczalne.

Frakcje rozpuszczalne mają wpływ na prawidłowość mikroflory jelitowej, usprawniają ruchy jelit oraz regulują gospodarkę węglowodanową (spowalniają uwalnianiu cukrów do krwi).

Frakcje nierozpuszczalne poprawiają trawienie i wiążąc pozostałości przemiany materii, normalizują wypróżnianie oraz przyspieszają usuwanie toksyn z ustroju. Wszystko to ma wpływ na lepsze trawienie i szybszy metabolizm, a jednocześnie pozbycie się dokuczliwych dolegliwości układu pokarmowego czy równie przykrych jak nieestetycznych objawów w postaci wzdęć.

Ponadto wysoka zawartość błonnika powoduje, że po spożyciu siemienia lnianego mamy dłużej utrzymujące się uczucie sytości, co jest prostym sposobem na ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii. Znajdujące się w nasionach lnu substancje śluzowe, składające się głównie z białek i wielocukrów, w środowisku wodnym pęcznieją, zapełniając żołądek. Jednocześnie wykazują działanie osłaniające i powlekające w stosunku do ścianek żołądka.

Regularne spożywanie nasion lnu przynosi niepodważalne korzyści dla zdrowia. Siemię lniane na odchudzanie będzie jeszcze bardziej skuteczne, jeśli połączymy je ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną.

Siemię lniane – jak przygotować?

Najbardziej rozpowszechnionym sposobem spożywania siemienia lnianego jest sporządzenie zeń naparu.

Jak pić siemię lniane?

Należy 1 łyżkę całych ziaren siemienia lnianego zalać gorącą wodą (około szklanki) i pozostawić na parę minut pod przykryciem. Możemy użyć wrzącej wody albo wody w temperaturze około 90 stopni. Pić ciepłe, można z dodatkiem łyżeczki miodu. Miksturę spożywamy 2-3 razy dziennie.

Ponieważ jednak nie wszyscy tolerują galaretowatą konsystencję wywaru, można wymieszać odrobinę nasion z płatkami owsianymi albo kaszą jaglaną. Zarówno siemię lniane mielone, jak i siemię lniane niemielone możemy też dodawać do koktajli z blendera.

Poza tym siemię lniane można dodawać do niemal wszystkich potraw – jogurtów, ryżu i kasz, naleśników i wypieków, sałatek, sosów, a nawet kanapek. Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na obfitą zawartość błonnika, posiłek z tym składnikiem należy popić dużą ilością płynu. Nie powinno się też przekraczać dawki 3 łyżek ziaren dziennie.

Siemię lniane – przeciwwskazania

Siemię lniane to produkt naturalny, bardzo przyjazny dla naszego organizmu i niezwykle zdrowy, trudno więc znaleźć przeciwwskazania do jego stosowania. Zachować ostrożność powinny jedynie osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Siemię lniane – przepisy

Zielony koktajl z siemieniem lnianym

Ostatnio modne stało się dodawanie siemienia lnianego do rozmaitych koktajli. Szczególnie cenne i korzystne dla zdrowia będą zielone, warzywne koktajle (np. z liści szpinaku, ogórka, selera naciowego, botwiny, jarmużu itp.) z nasionami lnu. Można wsypać je do już zmiksowanego napoju lub zmiksować wszystkie składniki jednocześnie.

Batoniki z siemieniem lnianym

Bardziej pracochłonną opcją będą batoniki z siemienia lnianego i płatków owsianych.

Bierzemy 5 łyżek oleju i 5 łyżek miodu, rozpuszczamy w garnku. Dodajemy 2 szklanki płatków owsianych i 2 łyżki siemienia lnianego. Wszystko starannie mieszamy i wykładamy masę na blachę, na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Po ostygnięciu kroimy na trójkąty lub prostokąty.

Naleśniki z siemieniem lnianym

Do miski wlewamy 2 łyżki mleka i 2 łyżki wody, wsypujemy 2 łyżki siemienia lnianego, mieszamy, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, ponownie mieszamy i odczekujemy parę minut. W tym czasie obieramy dwa jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dosypujemy cynamon. Naleśniki smażymy na patelni bez albo z minimalną ilością oleju. Na usmażone placki kładziemy starte jabłka.

Sałatka z siemieniem lnianym

Główkę zielonej sałaty myjemy i rozrywamy na kawałki, dodajemy obrany i pokrojony w grube plastry zielony ogórek, umytą i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i nasionami lnu.

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE

Czytaj więcej

8 komentarzy

Lilka77 26 sierpnia 2018 - 12:43

Ooo, widzę, że nie tylko ja doceniłam siemię lniane, hehe, a myślałam, że tylko babcie je stosują. Ja właśnie podłapałam pomysł z siemieniem od mojej babci. Z tym, że trochę zmodyfikowałam jego zastosowanie. Ona łyżeczką niezmielonego siemienia zalanego wodą rozpoczyna każdy dzień. Taki tradycyjny sposób na ochronę żołądka. A ja zaczęłam mielić siemię i dodawać je do koktajli. Muszę powiedzieć, że super syci taka mieszanka warzyw, owoców i siemienia. Polecam, jeśli ktoś szuka sposobów, by oszukać głód.

Odpowiedź
Kasja 28 sierpnia 2018 - 22:12

Lilka, wcale nie jesteś jedyna. Ja też dołączam się do „klubu miłośniczek siemienia” 😀 Myślę, że len ogólnie wraca do łask. Ja oprócz ziarenek lnu stosuję też olej lniany i to zarówno dodając go do potraw jak i do użytku zewnętrznego np. na włosy.

Odpowiedź
Kapryśna 31 sierpnia 2018 - 13:32

Siemię lniane ma dużą moc oczyszczającą. Szczególnie w polaczeniu z sokiem z grejpfrutów i z odrobiną imbiru. Taki koktajl to mój sposób na brak wzdęć i zaparć. Po prostu każdego ranka piję taki eliksir i zero problemów z trawieniem 🙂 a i brzuszek mniejszy 🙂

Odpowiedź
Ottylia 6 września 2018 - 17:23

Z siemieniem lnianym się nie rozstaję 🙂 jest dobrym, naturalnym lekiem na wiele spraw. Miałam swego czasu dużo przewlekłych przykrości ze strony układu pokarmowego. A to bóle żołądka po zjedzeniu czegoś nawet pozornie lekkostrawnego, a to znowu zaparcia, albo w drugą stronę – bieganie do wc kilka razy dziennie. Znajoma mi poleciła właśnie siemię i muszę powiedzieć, że nie od razu ale po jakimś czasie (ok 2 tygodni) regularnego stosowania zaczelo mi się wszystko regulować. Ustąpiły praktycznie wszystkie dolegliwości chociaż nadal muszę uważać na ciężkostrawne rzeczy ale to normalne. Siemie ma taką magiczną moc że tworzy jakby powłokę ochronną dla żołądka (dzięki subst. śluzowym) no i też poprawia trawienie no i dlatego nic już nie boli i nie dolega.

Odpowiedź
Kinga999 10 września 2018 - 09:14

Na trawienie na pewno siemię jest genialne, ale czy daje jakieś wspomaganie w odchudzaniu?

Odpowiedź
Klementynka 10 września 2018 - 23:46

@ Kinga999 Owszem, daje wspomaganie w odchudzaniu. To wszystko się ze sobą łączy – siemię ma dużo błonnika, daje poczucie sytości, do tego świetnie działa na trawienie, korzystnie działa na przemianę materii, poprawia pracę jelit, pomaga pozbywać się z organizmu wszelkich toksyn, niestrawionych resztek pokarmów, działa jak miotełka w jelitach 🙂 I z tego działania wynikają też właściwości odchudzające siemienia. Czujesz się po nim najedzona i nie masz napadów apetytu, więc nie przyjmujesz dodatkowych kalorii. Za jednym zamachem poprawia ci się metabolizm i cały proces trawienia i dzięki temu przestaje się odkładać tłuszcz (przynajmniej w pewnym stopniu). Ale warto pamiętać, że spożywanie siemienia to tylko część składowa odchudzania. Trzeba też pomóc sobie na inne sposoby.

Odpowiedź
Figazmakiem 18 września 2018 - 16:28

Wszystko dobrze tylko jak jeść to siemie lniane. Blendera nie mam więc koktajli nie robie. Dodałam kiedys siemienia mielonego do twarożku to zrobiła się taka pacia że się zjeść nie dało… jakoś mi nie podchodzi to.

Odpowiedź
MuffinkaUk 21 września 2018 - 18:47

Do Figazmakiem – wcale nie musisz mieć blendera żeby coś pokombinować z siemieniem (i nie tylko z siemieniem). Możesz ścierać te twardsze owoce na tarce np. jabłka, gruszki, banany i do tego dodawać 1-2 łyżeczki mielonego siemienia i wcinać 🙂 możesz wycisnąć sok z cytrusów i dodać siemię. Fakt len nie jest za dobry w smaku ale można go zatuszować innymi składnikami.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie