Strona główna Zdrowie Smak i zdrowie na talerzu – najlepsze sposoby na szparagi

Smak i zdrowie na talerzu – najlepsze sposoby na szparagi

by Karolina Karo
0 komentarzy

Szparagi nie należą do czołówki najpopularniejszych warzyw z powodu dość wysokiej ceny oraz sezonowości. Jednak w miarę możliwości warto jak najczęściej wprowadzać je do jadłospisu – są bardzo zdrowe, a jeśli dobrze je przyrządzimy, odwdzięczą się nam świetnym smakiem.

Szparagi – właściwości prozdrowotne

Są niskokaloryczne, a równocześnie obfitują w wiele cennych składników pokarmowych, dlatego warto korzystać z ich bogactwa, gdy tylko jest na nie sezon. W szparagach znajdziemy witaminy: C, A, B, K, kwas foliowy, a także żelazo, potas, cynk, selen, fosfor, mangan. Jest w nich dużo cennego błonnika pokarmowego, sporo białek i fitosteroli oraz asparagina, inulina i glutation.

Szparagi korzystnie oddziałują na organizm w wielu aspektach, a spośród ich najważniejszych właściwości warto wymienić: przeciwdziałanie zaparciom, wspomaganie procesów trawiennych i przemiany materii, delikatne działanie moczopędne i oczyszczające, wpływ na zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi. Ponadto szparagi pomagają regulować ciśnienie krwi, wykazują też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Jak gotować szparagi?

pęczek szparagów

Szparagi występują w trzech jadalnych wariantach – zielonym, białym i fioletowym, przy czym dwie pierwsze odmiany spotykane są najczęściej. Wielu osobom już samo gotowanie szparagów wydaje się trudne, nie wspominając o ich przyrządzeniu.

Pierwszym krokiem przed wrzuceniem szparagów na wrzątek powinna być ich prawidłowa obróbka, a dokładniej obieranie. Szparagi białe obieramy dość grubo, ściągając włókna z całej ich objętości poniżej główki. Szparagi zielone natomiast należy obierać tylko do 1/3 wysokości rozpoczynając od grubszej końcówki. Należy też pamiętać o odcięciu zdrewniałych części szparagów.

Aby ugotować szparagi, warto użyć wysokiego garnka, w którym warzywo spocznie w pozycji pionowej. Związujemy szparagi w pęczek i wkładamy do wrzącej osolonej wody, po czym gotujemy przez około 10 minut w przypadku zielonej odmiany i około 15 minut w przypadku odmiany białej.

Jak przyrządzić szparagi?

szparagi z szynką i pomidorami

Szparagi w wersji obiadowej mogą występować jako składnik tart, omletów i zapiekanek, albo jako samodzielny dodatek do drugich dań.

Z czym podawać szparagi? Najbardziej pasują do nich aromatycznie zamarynowane mięsa oraz pieczone lub grillowane ziemniaki, a także inne warzywa, np. papryka czy pomidory. Popularnym sposobem na szparagi jest owijanie ich w plastry szynki lub boczku. Warto też pamiętać o przygotowaniu do nich esencjonalnych sosów.

Szparagi – przepisy

Przepis na szparagi w sosie holenderskim

Ciekawym pomysłem na szparagi jest ugotowanie ich w wodzie ze szczyptą soli, łyżką cukru i masła i podanie w towarzystwie jednego lub kilku różnych wyrazistych sosów, które będą doskonałym dopełnieniem ich delikatnego smaku. Najbardziej charakterystycznym sosem pojawiającym się w zestawieniu ze szparagami jest sos holenderski. Tradycyjne przepisy mówią o tym, aby przygotować go na bazie żółtek, masła i soku z cytryny, jednak warto go nieco urozmaicić i nadać bardziej cytrusową postać.

Do wykonania takiego sosu potrzebne będą: kostka masła, 3 żółtka, pół szklanki soku pomarańczowego, duża szczypta szafranu, pół szklanki białego wina, sól i pieprz do smaku. Masło roztapiamy. Do metalowej miseczki wbijamy żółtka i wstawiamy ją na gorącą kąpiel wodną. Dodajemy szafran, wino i sok pomarańczowy, intensywnie ubijając. Następnie, nadal ubijając, powoli dodajemy masło. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na szparagi w sosie paprykowo-ziołowym

Innym przykładem idealnego sosu do szparagów jest sos paprykowo-ziołowy. Potrzebne składniki to: 2 papryki czerwone, świeże zioła, np. tymianek, estragon, natka pietruszki, oregano, pół szklanki śmietany 18%, 4 łyżki słodkiej śmietanki, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.

Wydrążone i przekrojone na pół papryki pieczemy przez 20 minut, po czym studzimy i kroimy na drobniutkie kawałeczki. Czosnek i zioła siekamy. Śmietany łączymy ze sobą, dodajemy paprykę, czosnek i zioła, doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na szparagi w sosie balsamicznym

szparagi z octem balsamicznym

Sos do szparagów możemy też sporządzić na bazie octu balsamicznego – doda im on bardzo wyrazistego charakteru. Przygotowujemy: pomidora, cebulę, garść szczypiorku, 3 duże łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki sosu sojowego, pół szklanki oliwy, cukier, sól, pieprz.

Obranego pomidora i cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Ocet mieszamy z oliwą, sosem sojowym, solą, pieprzem, cukrem, po czym dodajemy posiekane uprzednio warzywa.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek