Strona główna Zdrowie Sok z buraka – właściwości, działanie, przepis. Poznaj niezwykłą moc soku z pospolitego warzywa

Sok z buraka – właściwości, działanie, przepis. Poznaj niezwykłą moc soku z pospolitego warzywa

by Karolina Karo
0 komentarzy

Buraki ćwikłowe, czyli buraki czerwone, to jedne z najtańszych, najbardziej rozpowszechnionych, a zarazem najzdrowszych warzyw na świecie! Można je kupić wszędzie i zawsze, bez względu na porę roku. Ponieważ obfitują w witaminę C, witaminę E, składniki mineralne oraz wiele innych cennych substancji, warto uczynić je częstym gościem w kuchni. Z czerwonych buraków w domowych warunkach łatwo uzyskamy eliksir zdrowia, witalności i młodości, czyli sok z buraka. Sposobów jego przygotowania jest kilka. Jego bazę mogą stanowić buraki surowe albo kiszone, możemy też dodawać do niego wiele innych składników, możemy również przyrządzić syrop z buraka albo zakwas z buraka wyróżniający się podobnymi właściwościami. Jak zrobić sok z buraka? Dlaczego warto regularnie pić sok z buraków?

Burak – wartości odżywcze. Warzywo o nieprzeciętnych walorach zdrowotnych

pęczek buraków ćwikłowych

Jeśli zależy nam na wzmocnieniu organizmu i poprawie samopoczucia, po sok z buraka powinniśmy sięgać regularnie! Burak czerwony należy do czołówki warzywnych mocarzy, jeśli chodzi o wartość odżywczą i obecność związków aktywnych biologicznie. Zawiera nawet kilka bardzo rzadko występujących w żywności pierwiastków, jak cez, rubid.

Mocny, czerwono-fioletowy kolor buraków ćwikłowych jest efektem wysokiej zawartości barwników z grupy betacyjanów (głównie jest to betanina), wykazujących niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie, między innymi na układ krwionośny. Barwniki te, jak również kilka innych bio-substancji występujących w składzie buraka ćwikłowego, spełniają rolę antyoksydantów, chroniąc nasz organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Lista składników zawartych w buraku czerwonym:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • szerokie spektrum witamin z grupy B,
  • potas,
  • magnez,
  • mangan,
  • wapń,
  • żelazo,
  • sód,
  • cynk,
  • selen,
  • krzem,
  • chlor,
  • fosfor,
  • fluor,
  • miedź,
  • kobalt,
  • cez,
  • lit,
  • rubid,
  • błonnik pokarmowy,
  • cholina,
  • fitosterole,
  • flawonoidy,
  • białka,
  • kwas alfa-liponowy (ALA),
  • betacyjany (betanina),
  • betaksantyny (wulgaksantyna),
  • kwasy organiczne (w tym kwas jabłkowy, kwas winny, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy),
  • rezweratrol,
  • azotany.

Esencjonalny sok z buraka – właściwości zdrowotne

sok z buraka w szklance, obok jabłko i burak

Sok z buraka, dzięki szerokiej gamie substancji biologicznie aktywnych, wspomaga pracę wszystkich organów i układów naszego ciała. Jego cenne właściwości doceni też nasza skóra oraz sylwetka! Oto kilka najważniejszych działań tego eliksiru zdrowia:

Sok z buraka na zdrowy układ krążenia

Regularne picie soku z buraków to jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na kompleksową poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Dzięki zawartości antyoksydantów oraz składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, napój ten wspiera pracę serca, poprawia krążenie i pomaga obniżać i normalizować zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Dzięki azotanom stymuluje produkcję tlenku azotu w organizmie, rozszerzając naczynia krwionośne i zwiększając transport krwi i tlenu do komórek i tkanek.

Witamina C i liczne flawonoidy obecne w soku z buraków poprawiają kondycję naczyń krwionośnych – wzmacniają je, uszczelniają, zapobiegają nadmiernej przepuszczalności. Polepszając pracę żył, sok buraczany zmniejsza nasilenie problemów z żylakami oraz redukuje obrzęki kończyn dolnych.

Co więcej, dzięki licznym antyoksydantom i fitosterolom, sok z buraka obniża poziom cholesterolu (tej niekorzystnej dla zdrowia frakcji, czyli LDL), chroni serce, zmniejsza ryzyko zawałów i chorób układu krążenia takich jak choroba niedokrwienna serca (choroba wieńcowa), reguluje poziom homocysteiny, przeciwdziała odkładaniu się blaszki miażdżycowej i powstawaniu zakrzepów.

Sok buraczany to także dobra metoda na zapobieganie i zwalczanie niedokrwistości. Dzięki zawartości żelaza, cynku, miedzi i witamin z grupy B sok z buraków mobilizuje organizm do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek i działa krwiotwórczo.

Sok z buraka na dobrą odporność i skuteczną walkę organizmu z patogenami

Sok z czerwonych buraków to napój o silnym działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Pijąc systematycznie sok z czerwonego buraka, będziemy mniej podatni na rożnego rodzaju infekcje, przeziębienia, stany zapalne dróg oddechowych, grypę i inne schorzenia wirusowe.

Sok z buraka kompleksowo wspiera nasz układ odpornościowy, wzmacnia organizm, zwalcza nadmiar wolnych rodników odpowiedzialnych za stres oksydacyjny komórek oraz wywołujących ich uszkodzenia i niebezpieczne mutacje.

Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym sok buraczany zmniejsza ryzyko różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych, takich jak: nowotwory, miażdżyca, udar mózgu, nadciśnienie, cukrzyca. Również w wyniku działania antyoksydacyjnego sok z buraka spowalnia procesy starzenia organizmu.

Sprawdź kapsułki z probiotykami na wysoką odporność organizmu: Probiosin Plus

Sok z buraka na odchudzanie, trawienie, prawidłowy poziom cukru we krwi i dobrą pracę wątroby

Sok z buraka zawiera błonnik pokarmowy, który jest jednym z najważniejszych składników codziennej diety osób odchudzających się. Dzięki niemu stymuluje perystaltykę jelit, usprawnia procesy trawienne i pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Zwiększa również kontrolę nad apetytem, tłumi ochotę na słodycze, niweluje napady głodu skutkujące niekontrolowanym pochłanianiem kalorii.

Zaś dzięki kwasowi alfa-liponowemu, poprawia przemianę materii i pomaga szybciej spalać tłuszcz. Wszystko to sprawia, że łatwiej nam przejść przez proces redukcji zbędnych kilogramów.

Surowy burak ma niski indeks glikemiczny (30), więc sok z tego warzywa może na stałe zagościć w jadłospisach osób borykających się z insulinoopornością, cukrzycą i stanem przedcukrzycowym. Jest nawet bardzo wskazany – dzięki kwasowi alfa-liponowemu i błonnikowi pokarmowemu spowalnia rozpad cukrów, zapobiega gwałtownym skokom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.

Jednak nie tylko przy nadwadze i problemach z glikemią, ale także przy różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych oraz w przypadku przeciążonej wątroby pomoże nam sok z buraka.

Stymuluje usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z ustroju, usprawnia pracę układu pokarmowego, niweluje zaparcia, wzdęcia, pomaga przywracać regularny rytm wypróżnień. Jest pomocny przy nadkwasocie, refluksie, zgadze, wrzodach żołądka. Korzystnie wpływa na wątrobę (odtruwa, chroni, wspiera regenerację), wspomaga drogi żółciowe.

Sprawdź: Ranking Tabletek Na Odchudzanie

Sok z buraka pomaga w odkwaszaniu i oczyszczaniu organizmu z toksyn

Bardzo istotną właściwością soku z buraka jest działanie odkwaszające i detoksykujące. Sok buraczany jest zasadotwórczy, przez co pomaga przywracać równowagę kwasowo-zasadową w ustroju. Dzięki błonnikowi pokarmowemu i antyoksydantom pobudza proces wydalania toksyn i złogów z organizmu, tym samym usprawnia procesy metaboliczne.

Przeciwdziałając zakwaszeniu organizmu i oczyszczając ciało ze szkodliwych substancji, poprawia nasze samopoczucie i pozwala pozbyć się uporczywych dolegliwości, takich jak: bóle głowy, niesmak w ustach, nieświeży oddech, problemy trawienne, spadek koncentracji, apatia, osłabienie.

Sprawdź wygodne kapsułki na odkwaszanie i oczyszczanie organizmu: Spirulin Plus

Inne cenne właściwości soku z buraka

  • Sok z buraka wzmacnia kości i stawy, wykazuje także dobroczynny wpływ na pracę mięśni (zwiększa poziom ich dotlenienia i odżywienia) oraz zwiększa wytrzymałość organizmu.
  • Sok z buraka pomaga łagodniej przejść przez okres menopauzy (niweluje uderzenia gorąca, zwalcza migreny, poprawia nastrój, zwiększa odporność na zmęczenie fizyczne i psychiczne).
  • Sok z buraka zwiększa stopień dotlenienia mózgu, dzięki czemu może być bardzo pomocny w zapobieganiu demencji lub w hamowaniu jej rozwoju.
  • Sok z buraka przyspiesza gojenie ran.
  • Bogactwo witamin, minerałów oraz antyoksydantów sprawia, że sok z buraka to naturalny eliksir młodości i dobrej kondycji skóry. Stymuluje produkcję kolagenu, chroni komórki skóry przez wpływem wolnych rodników, hamuje procesy starzenia i powstawania zmarszczek. Poprawia jędrność skóry, odżywia skórę i sprawia, że wygląda bardziej witalnie. Jeśli będziemy spożywać sok z buraka systematycznie, odżywimy i wzmocnimy też nasze włosy i paznokcie.
  • Porcja soku z buraka kilka razy w tygodniu to skuteczna metoda na odzyskanie witalności i energii oraz poprawę nastroju. Co więcej, napój ten, dzięki wysokiej wartości odżywczej, wspomaga koncentrację i kompleksowo poprawia pracę mózgu.

Komu szczególnie przysłuży się picie soku z buraka?

Sok z buraków rekomendowany jest osobom walczącym z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia. Warto po niego sięgać w stanach osłabienia organizmu i obniżenia odporności, często przyplątujących się infekcji, przeziębień, a także w przypadku anemii i w czasie rekonwalescencji po chorobach, zabiegach, urazach.

Picie soku z buraka będzie również wskazane w sytuacji wyczerpania fizycznego i psychicznego, wahań hormonalnych, w stanach depresyjnych, w przypadku złej kondycji nerwowej. Spożywanie soku z buraka to też dobra opcja w przypadku stosowania nie do końca zdrowej diety zawierającej dużo żywności wysoko przetworzonej, a także stosowania używek, prowadzenia „zabieganego” trybu życia, znacznego wysiłku umysłowego oraz przewlekłego stresu.

Sok z buraków przysłuży się ponadto osobom narażonym na ciężką pracę fizyczną oraz osobom amatorsko i zawodowo uprawiającym sport. Warto go pić również w przypadku chorób skóry, złej kondycji cery, osłabionych paznokci oraz cienkich, kruchych, pozbawionych życia i wypadających włosów.

Po sok z buraka ćwikłowego powinny ponadto sięgnąć osoby borykające się z problemami z wątrobą i drogami żółciowymi, kłopotami z trawieniem, nadwagą oraz osoby szukające naturalnych metod na detoksykację, zrzucenie kilku kilogramów i kompleksowe zaopatrzenie organizmu w cenne składniki odżywcze.

Sprawdź preparat wzmacniający odporność i ułatwiający odchudzanie w formie żelek: Hey!Gummy

Jak pić sok z buraka?

sok z buraka w szlance

Zarówno sok surowego buraka, jak i sok z kiszonego buraka, powinniśmy pić codziennie albo prawie codziennie, aby w pełni odczuć jego prozdrowotne działanie. Zacznijmy od mniejszych ilości (np. jedna trzecia szklanki soku z buraka połączona z jedną trzecią szklanki wody). Stopniowo zwiększajmy ilość wypijanego soku aż do około 200 ml dziennie.

Najlepiej pić sok z buraka w pierwszej części dnia – usprawni wówczas nasz metabolizm, doda energii na wiele godzin i dostarczy wielu cennych składników, wspomagając nas w czasie, gdy jesteśmy najbardziej aktywni.

Sok z buraka – przepis, sposoby podania. Z czym można łączyć purpurowe warzywo?

Przygotowanie soku z buraka jest bardzo proste i błyskawiczne.

Surowego buraka najpierw kroimy w grubsze plastry, a następnie wrzucamy je do sokowirówki. Zamiast sokowirówki możemy użyć wyciskarki wolnoobrotowej. Jeśli nie posiadamy żadnej z nich, możemy pokroić buraki na drobniejsze kawałki, a następnie zblednować.

Każda z tych metod pozyskiwania soku jest dobra, jej wybór oczywiście zależy od posiadanego sprzętu, a także własnej wygody i upodobań. Sok przyrządzony w sokowirówce jest bardziej klarowny i rzadszy (odchodzi nam tutaj duża część miąższu), natomiast sok z wyciskarki i blendera jest gęstszy, bardziej treściwy (nie jest pozbawiony miąższu), ma tym samym nieco więcej wartości odżywczych.

Sok z samych surowych buraków ma specyficzny, lekko ziemisty smak. Niektórzy go bardzo lubią, ale też są tacy, którym kompletnie nie odpowiada. Jeśli nie przepadamy za smakiem czystego soku z buraków, możemy go urozmaicić innymi składnikami i w ten sposób pozbyć się charakterystycznego posmaku.

Z czym łączyć sok z buraka? Możliwości mamy mnóstwo. Doskonale nadadzą się między innymi:

  • jabłko,
  • pomarańcza,
  • grejpfrut,
  • truskawki,
  • cytryna,
  • limonka,
  • awokado,
  • papryka,
  • marchew,
  • ogórek,
  • seler,
  • pomidor,
  • rzepa,
  • kalarepa,
  • seler naciowy,
  • szpinak,
  • czosnek,
  • roszponka,
  • natka pietruszki,
  • majeranek,
  • koperek,
  • tymianek,
  • lubczyk,
  • kolendra,
  • bazylia,
  • mięta,
  • imbir.

Wymienione składniki oczywiście można dowolnie ze sobą komponować.

Oto wyjątkowo prosty przepis na sok z buraka z dodatkami:

4 duże surowe buraki, 2 jabłka, 2 marchewki i pół selera myjemy, kroimy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i cukru do smaku, szczyptę chili dla pikanterii i gotowe.

Sok z buraka kiszonego – przepis

sok z buraka w kiliszkach

Kiszone buraki (jak i sok powstający w trakcie ich kiszenia), obfitują w probiotyki (korzystne dla naszego organizmu bakterie kwasu mlekowego), co sprawia, że obdarzone są dodatkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Oczywiście nie brak też w kiszonych burakach całej palety cennych bio-substancji, które mają w składzie surowe buraki.

Sok z kiszonych buraków (czyli zakwas buraczany) pozytywnie wpływa na stan mikroflory jelitowej, usprawnia trawienie, redukuje stany zapalne, zwalcza patogeny, wspiera pracę jelit, pobudza proces odtruwania ciała oraz przyspiesza budowanie wysokiej odporności organizmu.

Jak zrobić sok z buraka kiszonego?

Około 1-1,5 kg buraków obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do dużego, szklanego słoja. Pomiędzy buraki wkładamy ziele angielskie, kilka ząbków czosnku, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Zalewamy około 2 litrami przegotowanej ostudzonej wody z 2 łyżkami soli. Woda powinna całkowicie przykryć buraki. Na wierzch kładziemy kromkę żytniego chleba na zakwasie. Nakrywamy talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Po tym czasie sok jest gotowy do picia.

Syrop z buraka – przepis

Obok soku z buraka, również syrop z buraka ma atuty prozdrowotne. Warto po niego sięgać szczególnie w stanach obniżonej odporności, przy osłabieniu organizmu, w przebiegu przeziębień oraz infekcji dróg oddechowych. Jest świetny na kaszel i chrypkę, pomaga przy bólach gardła, suchości błon śluzowych gardła, a także przy zapaleniu zatok i katarze.

Jak przygotować syrop z buraka?

W dużym buraku odcinamy spód i ustawiamy na talerzyku lub tacce. Wydrążamy warzywo od góry. Otwór powinien mieć około 2-3 centymetry średnicy, powinien też być dość głęboki, ale trzeba uważać, aby nie przebić się na wylot. Wlewamy do środka miód lub wsypujemy cukier. Syrop zacznie pojawiać się już po paru godzinach. Syrop z buraka pijemy po 1 łyżce kilka razy dziennie.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie