Soplówka jeżowata (Lion’s mane) to grzyb, o którym mówi się coraz głośniej w kontekście jego szerokich działań bioaktywnych i eliminacji dość powszechnie dziś obserwowanych mankamentów zdrowia, takich jak słaba odporność organizmu lub obniżona wydajność umysłowa. Na tych polach grzyb Lion’s mane sprawdza się zaskakująco dobrze. W naturalny sposób mobilizuje nasz organizm do efektywnej walki z patogenami i wolnymi rodnikami oraz regeneruje układ nerwowy, co przekłada się na lepszą pracę mózgu. Cennych właściwości soplówki jeżowatej jest jednak o wiele więcej i bezsprzecznie warto przyjrzeć im się bliżej. Z całą pewnością jest to jeden z najwartościowszych naturalnych surowców obdarzonych prozdrowotnymi atutami.
Spis Treści
- 1 Soplówka jeżowata – osobliwy grzyb medyczny o bogatej, wielowiekowej tradycji w krajach Azji
- 2 Soplówka jeżowata – skład. Jakie substancje czynne odpowiadają za niecodzienne właściwości grzywy lwa?
- 3 Soplówka jeżowata – właściwości prozdrowotne, wpływ na samopoczucie
- 3.1 Soplówka jeżowata poprawia odporność i wspiera walkę z patogenami
- 3.2 Soplówka jeżowata regeneruje i chroni układ nerwowy oraz zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym
- 3.3 Soplówka jeżowata poprawia kondycję psychiczną, pomaga w depresji, łagodzi stres
- 3.4 Soplówka jeżowata dba o zdrowie układu krążenia
- 3.5 Soplówka jeżowata wspomaga układ pokarmowy, chroni wątrobę
- 3.6 Soplówka jeżowata pomaga stabilizować poziom cukru we krwi
Soplówka jeżowata – osobliwy grzyb medyczny o bogatej, wielowiekowej tradycji w krajach Azji
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) to jeden z najlepiej ocenianych grzybów medycznych, wyróżniający się bardzo korzystnym wpływem na układ nerwowy oraz wykazujący szereg innych pozytywnych właściwości. Znana jest pod wieloma nazwami, na przykład: Lion’s mane, Yamabushitake, Houtou, grzywa lwa, Old man’s beard. Określenia te są zresztą ściśle związane z charakterystycznym wyglądem Hericium erinaceus – owocnik grzyba przypomina jasną, długą, puchatą, okazałą grzywę albo brodę.
Soplówka jeżowata cieszy się bardzo dużą popularnością w Azji (np. w Japonii, Chinach, Korei, Indiach), tam też od dawna wykorzystywana jest zarówno w celach spożywczych (jest cenionym grzybem jadalnym), jak i leczniczych. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej istnieje od wielu wieków – wykorzystywana była między innymi w zwalczaniu schorzeń wątroby, nerek, żołądka, serca, a także przy osłabieniu organizmu oraz w celu poprawy kondycji nerwów i umysłu.
W naturze grzyb Lion’s mane występuje rzadko (jest pod ochroną), najprędzej spotkamy go w starych lasach liściastych, przy czym może pojawiać się zarówno na martwym drewnie, jak i na pniach żywych, zwłaszcza starszych drzew (szczególnie na bukach i dębach, czasami na jabłoniach, orzechach). W stanie dzikim soplówka jeżowata rośnie na półkuli północnej na terenie Azji, Europy, Ameryki. Zaś w celach przemysłowych (spożywczych i farmaceutycznych) hodowana jest w Azji, zwłaszcza w Chinach i Japonii.
Soplówka jeżowata – skład. Jakie substancje czynne odpowiadają za niecodzienne właściwości grzywy lwa?
Zasobny arsenał witamin i minerałów wzbogacony o kilka cennych bioaktywnych związków – taki skład reprezentuje soplówka jeżowata. Grzyb zawiera również duże ilości białka, dlatego często, jako zamiennik mięsa, stanowi ważny element diety wegetarian.
Lista najistotniejszych składników obecnych w grzybie Lion’s mane:
- cynk,
- selen,
- potas,
- żelazo,
- sód,
- fosfor,
- german,
- witaminy z grupy B,
- witamina D,
- aminokwasy egzogenne,
- polipeptydy,
- polisacharydy,
- terpeny,
- sterole,
- hericenony,
- erinacyny.
Hericenony i erinacyny to arcyważne substancje soplówki jeżowatej, dzięki którym grzyb między innymi działa w sposób odbudowujący na układ nerwowy poprzez stymulowanie wzrostu nerwów i wpływ na przedłużanie neuronów oraz tworzenie osłonek mielinowych. Właściwości te przekładają się na znaczne polepszenie funkcjonowania mózgu i redukcję wielu przypadłości, takich jak otępienie, kłopoty z pamięcią czy osłabienie funkcji poznawczych. Z tych względów grzyb Lion’s mane może być pomocny między innymi w hamowaniu postępu chorób Parkinsona i Alzheimera.
Soplówka jeżowata – właściwości prozdrowotne, wpływ na samopoczucie
Hericenony i erinacyny oraz inne składniki aktywne wchodzące w skład soplówki jeżowatej poprawiają pracę wielu organów i układów oraz usprawniają procesy hormonalne i metaboliczne zachodzące w naszym ustroju, tym samym przyczyniają się do wzrostu kondycji organizmu.
W jaki dokładnie sposób Lion’s mane może podreperować nasze zdrowie? Poznajmy najważniejsze właściwości tego niebanalnego grzyba.
Soplówka jeżowata poprawia odporność i wspiera walkę z patogenami
Jednym z głównych atutów soplówki jeżowatej jest stymulowanie układu odpornościowego, a co za tym idzie podwyższanie bariery obronnej naszego organizmu przed wszelkimi niesprzyjającymi czynnikami. Lion’s mane korzystnie wpływa na pracę bakterii jelitowych, które są współodpowiedzialne za dobrą kondycję systemu immunologicznego, co więcej pobudza wytwarzanie interferonu i prowadzi do zwiększenia aktywności makrofagów i limfocytów, czyli komórek odpornościowych dbających o wychwytywanie i zwalczanie czynników chorobotwórczych, między innymi wirusów i bakterii.
Soplówka jeżowata może być zatem naturalnym remedium dla osób borykających się ze słabą odpornością i podatnych na różnego rodzaju infekcje, choroby, przeziębienia. Dzięki soplówce zmniejsza się ryzyko wtargnięcia i rozprzestrzenienia się szkodliwych drobnoustrojów w organizmie, a jeśli już zakażenie nastąpi, grzyb pomaga łatwiej i szybciej sobie z nim poradzić. Obok właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, Lion’s mane wykazuje właściwości przeciwrakowe.
Soplówka jeżowata regeneruje i chroni układ nerwowy oraz zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym
Niegdyś panowało powszechne przekonanie, że neurony z upływem lat życia człowieka powoli zanikają, że produkcja nowych komórek nerwowych u dorosłej osoby oraz regeneracja tych, które uległy uszkodzeniu, nie jest możliwa, tymczasem Lion’s mane to jeden z dowodów na to, że jednak taka możliwość istnieje. Ten niesamowity grzyb pobudza produkcję czynnika wzrostu nerwów (ang. Nerve Growth Factor – NGF), a tym samym stymuluje neurogenezę, czyli proces, na przestrzeni którego tworzone są nowe neurony zaopatrzone w odpowiednie połączenia.
Na skutek produkcji nowych neuronów oraz nowych połączeń w tkance nerwowej, zwiększa się plastyczność mózgu, dochodzi do polepszenia pamięci i koncentracji, usprawnienia procesów myślowych i ogólnej poprawy sprawności intelektualnej.
Właściwości nootropowe soplówki jeżowatej idą w parze z właściwościami protekcyjnymi wobec układu nerwowego. Lion’s mane chroni komórki nerwowe przed niszczeniem i zanikaniem, zapobiega nerwicy, schorzeniom neurodegeneracyjnym, takim jak Parkinson czy Alzheimer oraz przeciwdziała osłabianiu się funkcji kognitywnych u osób w zaawansowanym wieku.
Poznaj także niesamowite zioło o właściwościach nootropowych i adaptogennych: Gotu cola
Soplówka jeżowata poprawia kondycję psychiczną, pomaga w depresji, łagodzi stres
Lion’s mane pozytywnie wpływa na formę psychiczną, pozwala pozbyć się drobnych zaburzeń nerwowych, a także złagodzić objawy tych poważniejszych. Wykazuje właściwości przeciwdepresyjne, niweluje stany lękowe, tłumi uczucie niepokoju, koi nerwy, zwalcza zdenerwowanie i napięcie, redukuje zaburzenia snu.
Soplówka jeżowata może być ponadto cennym wsparciem dla osób, które często znajdują się w stresowych sytuacjach. Dzięki niej polepsza się nasza zdolność do utrzymywania dystansu wobec problemów i niekorzystnych czynników zewnętrznych, poprawie ulega ogólne samopoczucie, wzrasta poziom odprężenia, stabilizuje się nastrój oraz maleje podatność na stres.
Sprawdź topowy suplement diety na skuteczną redukcję stresu i poprawę pracy mózgu: Brain Actives
Soplówka jeżowata dba o zdrowie układu krążenia
Dieta bogata w tłuszcze nasycone, mało aktywny tryb życia, nadmierne stosowanie używek – to czynniki przyczyniające się do wzrostu poziomu złego cholesterolu, osłabienia serca i rozwoju chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie, choroba wieńcowa, miażdżyca itp.
Aby zredukować ryzyko tych groźnych dolegliwości, pierwszym krokiem powinna być oczywiście zmiana diety i trybu życia na zdrowszy, aczkolwiek warto pomagać sobie również poprzez stosowanie naturalnych wspomagaczy układu krwionośnego, takich jak omawiana soplówka jeżowata.
Pomoże nam wyregulować ciśnienie, zmniejszy stężenie trójglicerydów, zadba o prawidłowy poziom cholesterolu (obniżając zły cholesterol LDL, a podwyższając dobry HDL), zredukuje ryzyko miażdżycy, a także zahamuje proces agregacji (zlepiania) płytek krwi, który jest bardzo niebezpieczny, przyczynia się bowiem do powstawania zakrzepów.
Przeczytaj recenzję nowego preparatu wspomagającego zdrowie układu krążenia: Cardio NRJ
Soplówka jeżowata wspomaga układ pokarmowy, chroni wątrobę
Bardzo wiele osób narzeka dzisiaj na rozmaite przewlekłe dolegliwości związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, co często ma związek ze stosowaniem niezdrowej, pełnej żywności przetworzonej diety oraz czynnikami psychicznymi (np. wysoki poziom stresu i napięcia nerwowego powoduje dolegliwości żołądkowe).
Lion’s mane może być tutaj dobrym środkiem zaradczym. Stabilizuje bowiem procesy trawienne i pracę organów wchodzących w skład układu pokarmowego, chroni wątrobę, śledzionę, żołądek oraz jelita. Zwalcza bóle brzucha, zgagę i niestrawność oraz przeciwdziała wrzodom żołądka.
Soplówka jeżowata pomaga stabilizować poziom cukru we krwi
Cukrzyca, jak również poprzedzająca ją insulinooporność, to jedne z najpowszechniejszych przypadłości zdrowotnych naszych czasów. Coraz więcej osób boryka się z zaburzeniami glikemii, co jest bezpośrednim wynikiem złego sposobu odżywiania. Dieta, w której dominują produkty o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do rozregulowania gospodarki węglowodanowej i ciągle pojawiających się gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi, co często niestety kończy się cukrzycą.
Zmiana sposobu jedzenia oraz stosowanie naturalnych regulatorów stężenia cukru we krwi, takich jak soplówka jeżowata, to skuteczne sposoby na normalizację gospodarki cukrowej w organizmie i uniknięcie lub zahamowanie rozwoju cukrzycy.
Przeczytaj również: Dieta cukrzycowa
5 komentarzy
Niezwykle bogate działanie tego grzyba. Bardzo mnie zaciekawił i zastanawiam się nad zakupem. Przydałby się na moje problemy z cukrem i na obniżoną odporność. Nie jestem jednak do końca przekonana co do bezpieczeństwa preparatów z nieznanych mi grzybów. No i mam dylemat, kupić czy nie 😀 Z ziołowymi preparatami nie mam problemu, ale jak już wchodzą w grę grzyby, to przychodzi pewna obawa. To samo miałam z reishi. Już miałam zamawiać i w ostatniej chwili zrezygnowałam. Sama nie wiem…
Dlatego dodawana jest do kawy.
Dlatego dodawana jest do psylo
Dlatego mnisi zażywali.ja przed medytacja
@Barbarabasia – Miałam bardzo podobnie. Też nie mogłam się przełamać. Ja ogólnie mam problem z grzybami, nawet tymi u nas znanymi, przeznaczonymi do jedzenia jak podgrzybki czy kurki. Nawet za pieczarkami nie przepadam i unikam 😛 A soplówka czy reishi w ogóle wydawały mi się obrzydliwe i na początku myślałam, że nigdy nie spróbuję. A jednak spróbowałam za namową koleżanki. Sama próbowała i stwierdziła, że na bank rozwiąże moje wszystkie problemy z hormonami oraz zastopuje wszystkie dolegliwości z nimi związane. No i miała rację. Zdrowie i samopoczucie wróciło do normy 🙂 Jeśli mogę ci coś polecić, to nie wyobrażać sobie za dużo na temat tych grzybów, nie dorabiać ideologii 😉 Tylko wybrać jakiś dobrej jakości suplement i spróbować 😉
Zgadzam się z kropka35. Z wyglądu ten grzyb też mi się okropny wydawał i odstraszał mnie. Na samą myśl, że miałabym go jeść wzdrygałam się. Ale potem pomyślałam, że przecież kupuję preparat sproszkowany i zamknięty w kapsułce, więc nie będę musiała tego grzyba oglądać ani zajadać haha 😀 Tylko łyknąć kapsułkę i po sprawie 😀 Jak się przełamałam, to mi awersja przeszła. Bo rezultaty działania są naprawdę świetne. Codzienne stosowanie przyniosło bardzo dużą poprawę odporności. I co najważniejsze – trwałą. Od dziecka miałam problemy z odpornością, a ostatnio to już mi makabrycznie osłabła. Co rusz jakieś infekcje, katarek, uczulenia, ogólne osłabienie, kłopoty ze skórą, fatalne samopoczucie, ciągła ospałość o zmęczenie notoryczne. Po Lion’s Mane z czasem odporność zaczęła mi rosnąć. Objawy alergii były coraz słabsze, a w końcu ustąpiły, przeziębienia – coraz rzadsze, mam więcej energii, werwy, wypryski i stany zapalne skóry już prawie wcale nie występują. Generalnie teraz czuję się dużo lepiej i czuję też, że mam dużo mocniejszy organizm niż kiedyś. Biorę Lion’s Mane nadal, ale rzadziej niż na początku. Przez pierwsze 2 miesiące brałam codziennie, potem co 2-3 dni. Polecam.
Brałem kiedyś Lions mane na poprawę pracy mózgu. Niezły, ale ja chyba jednak wolę klasyczne nootropy, np. Gotu cola, ashwagandha, brahmi.