Strona główna Zdrowie Spirulina – niebiesko-zielona alga i jej niezliczone prozdrowotne właściwości

Spirulina – niebiesko-zielona alga i jej niezliczone prozdrowotne właściwości

by Piotr Kaczmarek
0 komentarzy

Ludzkość od wieków poszukuje naturalnych sposobów na rozmaite dolegliwości natury fizycznej i mentalnej. Kiedyś to była konieczność, ale również dzisiaj, mimo wielkiego postępu w dziedzinie medycyny, trwają liczne badania nad lekami zaczerpniętymi wprost z natury. Nierzadko okazują się one skuteczniejsze w zwalczaniu problemów zdrowotnych niż klasyczne farmaceutyki. Jednym z roślinnych surowców pomocnych w naprawie stanu zdrowia i eliminacji wielu dokuczliwych przypadłości jest spirulina. Posiada niezwykle wartościowy dla naszego organizmu skład i wykazuje całą paletę pozytywnych działań. Nie dziwi zatem fakt, iż od jakiegoś czasu spirulina jest hitem na rynku superfoods i suplementów diety. Poznaj najcenniejsze właściwości spiruliny.

Spirulina – co to jest?

Pod handlową nazwą spirulina kryją się niebiesko-zielone mikroalgi o nazwie Arthrospira platensis. Zamieszkują środowisko wodne, należą do gromady sinic, występują w formie spiralnych, nitkowatych kolonii. Uznawane są za jedną z najstarszych form życia na Ziemi.

Już wiele wieków temu spirulina uchodziła za wysoko wartościowy pokarm i antidotum na liczne dolegliwości. Jej walory odżywcze doceniane były między innymi przez Majów i Azteków. W latach siedemdziesiątych XX wieku została wprowadzona na rynek jako suplement diety. Dziś hodowana jest na całym świecie, przy czym główne obszary jej uprawy to Azja i Ameryka.

Spirulina przebojem wdarła się na rynek suplementów diety i farmaceutyków, kiedy to okazało się, jak bardzo jest zasobna w substancje odżywcze i jak wiele korzystnych właściwości wykazuje. Za wysoką wartością spiruliny przemawia również fakt, iż organizm ten nie posiada trwałych ścian komórkowych, przez co cenne składniki w niej zawarte są przez nas łatwo wchłaniane i bardzo dobrze przyswajane.

Na uwagę zasługuje również imponujący skład spiruliny – jest ona jednym z najlepszych źródeł białka (aż 60-70% suchej masy spiruliny stanowi białko), jednocześnie jest skarbnicą antyoksydantów (np. chlorofil, fikocyjanina), nienasyconych kwasów tłuszczowych, posiada również w sobie szeroki wachlarz minerałów i witamin, których na ogół jest zdecydowanie za mało w naszej codziennej diecie. Dzięki wysokiej wartości odżywczej spirulina to jeden z najlepszych sposobów na uzupełnienie niedoborów ważnych składników pokarmowych.

Spirulina – skład. Jakie cenne substancje znajdziemy w szmaragdowej aldze?

spirulina w tabletkach i koktajl ze spiruliną

Ogromna liczba właściwości prozdrowotnych spiruliny jest bezpośrednim wynikiem jej unikalnego, zasobnego składu. Oto lista cennych bio-komponentów spiruliny:

Witaminy w spirulinie

Spirulina zawiera bogaty kompleks witamin takich jak:

  • witamina A (beta-karoten),
  • witamina E,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • witamina D,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, biotyna, B8, kwas foliowy, B12).

Co warto podkreślić, nie tylko liczba witamin, ale i dawki poszczególnych witamin w spirulinie są bardzo wysokie. Przykładowo, beta-karotenu znajdziemy w spirulinie aż 10 razy więcej niż w marchwi. Witaminy B1 i B2 jest w spirulinie więcej niż w większości innych pokarmów. Witaminy B12 jest w niej więcej niż w jakimkolwiek innym produkcie żywnościowym.

Aminokwasy egzogenne i białka

Cegiełki, z których złożone są białka, to aminokwasy. Dzielą się one na takie, które organizm może sam wyprodukować (endogenne) oraz takie, których nie potrafi wyprodukować (egzogenne, niezbędne) i które w związku z tym muszą być dostarczane w pożywieniu. Pod względem zawartości aminokwasów spirulina jest dla nas perfekcyjnym wręcz dostarczycielem białka. Nie dość, że zawiera go ogromne ilości (składa się w około 70% z białka), to jeszcze jest to białko kompletne, pełnowartościowe (zawierające pełen zestaw aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach).

Trzeba zatem powiedzieć, że białko ze spiruliny jest dla nas niesłychanie wartościowe, dlatego warto systematycznie wprowadzać ten produkt do jadłospisu, szczególnie w przypadku stosowania diety wegetariańskiej, wegańskiej lub takiej, w której ograniczamy spożycie mięsa, nabiału, jaj. Ze względu na bogactwo protein spirulina jest idealnym dodatkiem do menu osób trenujących.

Minerały w spirulinie

Rzadko można spotkać tak szeroką gamę składników mineralnych w jednym produkcie żywnościowym, jak ma to miejsce w spirulinie. Co więcej, wiele z nich występuje tu w naprawdę dużych dawkach, dlatego alga ta to doskonały sposób na uzupełnienie deficytów minerałów.

Warto też dodać, że biopierwiastki zawarte w spirulinie są łatwo absorbowalne przez nasz organizm, co również jest jej dużym atutem. Weźmy na przykład żelazo w spirulinie – jest go dużo więcej niż np. w wątróbce, jajkach czy innych produktach zwierzęcych, a do tego jest lepiej przyswajalne. Kolejny przykład – wapń. Jest go w spirulinie więcej niż w jajkach, w jogurcie naturalnym, mleku. Imponująca jest też Ilość potasu w spirulinie.

Lista minerałów występujących w spirulinie:

  • potas,
  • cynk,
  • selen,
  • magnez,
  • wapń,
  • miedź,
  • mangan,
  • jod,
  • sód,
  • żelazo,
  • chrom,
  • siarka,
  • krzem.

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) w spirulinie

Tłuszcze to ważny składnik pokarmowy spełniający wiele istotnych funkcji (m.in. usprawniają pracę systemu nerwowego, wspomagają układ krążenia, ochraniają narządy wewnętrzne, wchodzą w skład błon komórkowych). Nie każdy tłuszcz jest jednak tłuszczem zdrowym. Tłuszcze trans i tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze mogą być dla nas bardzo niekorzystne. W codziennym menu powinniśmy sięgać głównie po produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, których przedstawicielami są między innymi orzechy, ziarna, oleje roślinne oraz spirulina.

W spirulinie znajdziemy takie nienasycone kwasy tłuszczowe jak: kwas gamma-linolenowy (z grupy kwasów omega 6), kwas alfa-linolenowy (z grupy kwasów omega 3), kwas oleinowy (z grupy kwasów omega 9). Z uwagi na wysoką zawartość NNKT spirulina korzystnie wpływa na funkcjonowanie kluczowych organów, takich jak mózg czy serce, poprawia kondycję tkanek oraz wspomaga wiele procesów zachodzących w ustroju.

Inne cenne składniki zawarte w spirulinie

Spirulina zawiera też kwasy nukleinowe oraz chroniące nasze komórki antyoksydanty pod postacią barwników roślinnych takich jak: chlorofil, fikoerytryna, fikocyjanina, ksantofile, karotenoidy. W składzie tej bogatej algi znajdziemy ponadto cenne enzymy, błonnik pokarmowy, polisacharydy.

Spirulina – właściwości prozdrowotne

Ogromna popularność spiruliny, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia oraz potrzebujących wsparcia po przejściu rozmaitych zawirowań zdrowotnych, to wynik z jej dodatniego oddziaływania na pracę organów i tkanek oraz efektywnego usprawniania procesów regeneracji. Bogaty skład spiruliny przekłada się też na wzmocnienie funkcji obronnych organizmu przed działaniem niekorzystnych czynników. Oto najważniejsze właściwości spiruliny:

Detoksykacja organizmu

Spirulina pobudza procesy oczyszczania organizmu z wszelkich niekorzystnych dla nas substancji. Wpływa lepszą pracę dróg moczowych, zwiększa produkcję moczu, tym samym przyczynia się do efektywnego eliminowania toksyn oraz ubocznych produktów przemiany materii (zostają intensywnie usuwane z ciała wraz z moczem).

Za sprawą chlorofilu spirulina oczyszcza krew i stymuluje odtruwanie wątroby oraz jelit. Wiąże metale ciężkie obecne w naszym organizmie i prowadzi do ich sprawnego wydalenia. Co ważne, oprócz działania oczyszczającego spirulina wykazuje działanie odkwaszające.

Lepsza forma fizyczna, dłuższa młodość

Spirulina to niezwykle odżywczy produkt, dzięki któremu napełnimy się cennymi substancjami i polepszymy ogólny stan zdrowia. Najlepsze efekty daje, gdy jest stosowana regularnie i przez dłuższy czas. Dzięki dużej zawartości protein, witamin, minerałów, antyoksydantów spirulina sprawia, że nasz organizm jest bardziej witalny, a nasze tkanki i narządy dłużej zachowują nienaganną kondycję.

Bardzo dobrze wpływa też spirulina na stan skóry, włosów i paznokci. Sprawia, że nasza cera wygląda zdrowiej i młodziej, włosy są silniejsze, mniej wypadają, mają ładniejszy koloryt i są lepiej odżywione, paznokcie są mocniejsze i odporniejsze na uszkodzenia.

Przeciwdziałanie nowotworom i innym chorobom cywilizacyjnym, poprawa odporności

Beta-karoten, chlorofil, witamina E, fikocyjanina, kwas alfa-linolenowy – to dopiero niektóre z licznych antyoksydantów występujących w spirulinie. Ich rolą jest wychwytywanie i eliminacja szkodliwych wolnych rodników, które niszczą nasze komórki i przyczyniają się do rozwoju nowotworów. Co więcej, antyoksydanty nie tylko zmniejszają ryzyko raka, ale również zapobiegają innym chorobom cywilizacyjnym takim jak: nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca, udary, cukrzyca, choroby oczu, choroby neurodegeneracyjne (np. demencja).

Dzięki dużym pokładom białka i antyoksydantów w spirulinie nasza naturalna odporność ulega wzmocnieniu, ciało sprawniej się regeneruje, jesteśmy mniej podatni na choroby, infekcje, alergie. Alga ta wykazuje również działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z HIV, grypą, opryszczką oraz anemią.

Za sprawą zawartych w spirulinie antyoksydantów spowolnione zostają też procesy starzenia organizmu. Również za sprawą antyoksydantów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawia się stan naszych naczyń krwionośnych, ciśnienie ulega stabilizacji, poziom cholesterolu zostaje wyregulowany.

Pozytywny wpływ na mózg, stabilizowanie pracy układu nerwowego

Dzięki zawartości aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, selenu, magnezu, witamin z grupy B, spirulina wywiera bardzo korzystny wpływ na nasz system nerwowy. Odżywia mózg i polepsza jego wydajność, przyczynia się do poprawy koncentracji i pamięci, chroni neurony przed uszkodzeniami, zmniejsza zmęczenie psychiczne, poprawia samopoczucie.

Spirulina a odchudzanie

spirulina w tabletkach i spirulina w proszku

Warto zwrócić uwagę również na inną zaletę spiruliny, mianowicie wielotorową pomoc w odchudzaniu. Najlepsze efekty daje suplementacja spiruliny w połączeniu z dietą o obniżonej kaloryczności i zwiększoną aktywnością fizyczną. Możemy wówczas liczyć na szybsze i łatwiejsze pozbywanie się zbędnych kilogramów.

Spirulina przyspiesza metabolizm i nasila proces pozbywania się tłuszczu z ciała. Wspiera pracę wątroby i trzustki, usprawnia przemiany lipidów i węglowodanów dostarczanych w pożywieniu. Dzięki enzymom i błonnikowi reguluje procesy trawienne, poprawia perystaltykę jelit i redukuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zaparcia, uczucie ciężkości po posiłku. Ma również udział w rozwijaniu korzystnej flory bakteryjnej jelit.

Dzięki zawartości fenyloalaniny spirulina hamuje głód, przez co pozwala nam zachować większą kontrolę nad konsumowanymi kaloriami. Zaś dzięki węglowodanom złożonym alga ta przeciwdziała gwałtownym skokom cukru we krwi. W konsekwencji przestaje nas nękać zjawisko ataków wilczego głodu, apetyt ulega ustabilizowaniu. Odczuwamy też mniejszą ochotę na słodycze.

Ze względu na obecność jodu, spirulina może też hamować proces tycia oraz wspierać odchudzanie u osób, u których nadwaga powiązana jest z problemami z tarczycą.

Co ważne dla odchudzających się w sposób aktywny, spirulina dodaje energii i witalności oraz zmniejsza zmęczenie i znużenie. Za sprawą dobrze przyswajalnego białka wspomaga pracę naszych mięśni. Zwiększa ich wydolność oraz przyspiesza regenerację.

Spirulina – opinie użytkowników

Jest jednym z najpopularniejszych i cieszących się najlepszymi opiniami produktem z kategorii superfoods. Przy regularnym stosowaniu większość osób osiąga swoje zdrowotne cele.

Najczęściej podkreślane atuty tej algi to: poprawa odporności, genialne efekty w oczyszczaniu organizmu z toksyn, polepszenie stanu skóry, szybsza regeneracja, poprawa samopoczucia fizycznego i psychicznego, uzupełnienie niedoborów żywieniowych i poprawa wyników krwi. Według wielu opinii spirulina to także bardzo dobre wsparcie w przypadku niedokrwistości, niedoczynności tarczycy oraz dolegliwości układu sercowo-naczyniowego.

Spirulina – zastosowanie

Najpopularniejsze postaci spiruliny to spirulina w proszku i spirulina w tabletkach. Dostępne są także wieloskładnikowe suplementy diety ze spiruliną w kapsułkach.

Spirulina w formie sproszkowanej będzie dla nas dobrą opcją, jeśli mamy zamiar stosować ją w codziennym jadłospisie. Można dodawać ją do wielu dań i bio-napojów, między innymi do koktajli z blendera, soków, past, sosów, zup, jogurtów, twarożków, omletów, placków, wypieków.

Natomiast spirulina w tabletkach będzie lepszym wyborem dla osób, które preferują szybkie, wygodne rozwiązania w zakresie suplementacji (wolą zażyć tabletkę niż przyrządzać prozdrowotne mikstury). Suplement ze spiruliną będzie też dobrym rozwiązaniem dla osób, które razi jej specyficzny smak i zapach (zbliżony do rybiego).

Ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe preparaty, które obok spiruliny zawierają inne substancje aktywne o działaniu wspomagającym pracę organizmu i oczyszczającym z toksyn.

Spirulin Plus – połączenie mocy spiruliny i innych cennych składników

Na rynku suplementów diety dostępnych jest wiele preparatów ze spiruliną. Jednak najlepszym rozwiązaniem dla nas będzie bogaty pod względem składu preparat, w którym połączono siłę tych alg z mocą kilku znanych i cenionych roślin leczniczych. Dobrym przykładem jest Spirulin Plus.

Spirulin Plus

Skład Spirulin Plus

Główny składnik Spirulin Plus to opisana wcześniej spirulina, którą wspiera inna, odznaczająca się wysoką wartością prozdrowotną alga – chlorella. Co jeszcze zyskujemy, decydując się na ten preparat? Oto jego pozostałe składniki:

  • Mniszek lekarski – jedno z najcenniejszych ziół o działaniu odtruwającym i wspomagającym wątrobę. Stymuluje wydzielanie żółci, dba o lepszy przebieg procesów trawiennych. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, skutecznie hamuje łaknienie. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Lucerna siewna – wzmacnia organizm, dodaje wigoru, oczyszcza i odkwasza organizm. Usprawnia proces trawienia węglowodanów, przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i cukru we krwi.
  • Cynk – pierwiastek kluczowy dla naszej odporności, a także dla kondycji skóry, włosów i paznokci. Co więcej, cynk poprawia pracę umysłu oraz korzystnie wpływa na metabolizm.
  • Zielona herbata – stymuluje usuwanie toksyn i nadmiaru wody z organizmu, poprawia trawienie, usprawnia metabolizm tłuszczów. Dodaje energii, polepsza samopoczucie. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy (pod postacią polifenoli), wymiata szkodliwe wolne rodniki z organizmu, wspiera serce i układ krążenia oraz chroni przed nowotworami. Ma także pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów.
  • Pokrzywa zwyczajna – wykazuje działanie moczopędne, przyspiesza tym samym usuwanie toksyn z organizmu i redukuje obrzęki ciała powstałe z nadmiaru wody. Pokrzywa to także jeden z najskuteczniejszych sposobów na dobrą kondycję organizmu, krzepę, witalność i doskonałą odporność.

Poznaj inne właściwości produktu, odwiedzając recenzję Spirulin Plus

Spirulin Plus – opinie internautów

Efekty działania preparatu są zgodne z tym, co deklaruje producent na oficjalnej witrynie. Potwierdzają to liczne opinie o Spirulin Plus. Jak donoszą internauci, przy regularnym stosowaniu widoczna jest duża poprawa stanu całego organizmu.

Najczęściej wymieniane rezultaty działania preparatu to: redukcja wagi, zmniejszenie apetytu, skuteczne oczyszczenie ciała z toksyn, odkwaszenie organizmu, lepsze samopoczucie, unormowanie ciśnienia, spadek poziomu cukru i cholesterolu we krwi, przypływ energii i witalności, zdecydowanie lepsza forma fizyczna i umysłowa, poprawa stanu skóry i włosów.

Dostępność, cena i dawkowanie

Zalecane dawkowanie to 1 kapsułka 2 razy dziennie (pół godziny przed posiłkiem). Koszt pojedynczego opakowania to 160 zł, jednak przy zakupie większej ilości cena preparatu jest zdecydowanie niższa.

SpirulinPlus pro 6

KUP SPIRULIN PLUS TERAZ

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie