Strona główna Zdrowie Tran na odporność – o czym powinniśmy wiedzieć?

Tran na odporność – o czym powinniśmy wiedzieć?

by Karolina Karo
7 komentarzy

O zaletach tranu jako środka na brak odporności wiadomo nie od dzisiaj. Starsze pokolenie pamięta zapewne jego nieprzyjemny smak i zapach, jako że ten rybi olej był jednym z najczęściej stosowanych domowych sposobów na wzmocnienie osłabionego organizmu. Dzisiaj dzieci mają do dyspozycji ten wyjątkowy specyfik w najróżniejszych formach, łatwiejszych do przełknięcia, z dodatkiem substancji smakowych i zapachowych, w atrakcyjnych kształtach i opakowaniach. Czy tran rzeczywiście jest panaceum na obniżoną odporność?

Skąd wzięła się popularność tranu?

Tran to płynny, dobrze przyswajalny tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, przede wszystkim z dorsza atlantyckiego. Pochodzi z Norwegii, gdzie produkuje się go od wielu wieków, początkowo zresztą w celach użytkowych, jako smarowidło. Walory zdrowotne tranu dostrzeżono dopiero na przełomie XVII i XVIII stulecia. Nie ulega wątpliwości, że ten rybi olej jest jednym z najskuteczniejszych środków na spadek odporności i ogólnie korzystnie oddziałujących na zdrowie. Stąd szerokie zastosowanie profilaktyczne tranu – podawano go powszechnie dzieciom w szkołach w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ubiegłego wieku.

Prowadzone od tamtego czasu badania potwierdziły walory zdrowotne tranu, wynikające z jego unikalnej zawartości. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega3 – kwas EPA i DHA oraz witaminy A i D. Od kilku lat, na fali wzmożonego zainteresowania naturalnymi specyfikami wpływającymi na poprawę zdrowia, tran przeżywa prawdziwy renesans jako środek na wzmocnienie odporności i kondycji całego organizmu.

Jakie substancje wchodzą w skład tranu?

kapsułki z tranem

Dobrej jakości tran to przede wszystkim obfite źródło cennych substancji aktywnych, do których należą wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA z grupy Omega3, witaminy A, D i E, brom i jod. Dzięki tym składnikom tran nie tylko wpływa korzystnie na system odpornościowy, a co za tym idzie na wzmocnienie osłabionego organizmu, ale także na szereg innych czynności życiowych.

Kwasy Omega3 wspierają pracę mózgu i układu nerwowego usprawniając przepływ impulsów nerwowych, wpływają na lepszą jakość funkcji psychicznych – zdolność koncentracji, uczenia się i zapamiętywania. Wspomagają układ krwionośny regulując poziom cholesterolu i zapobiegając ryzyku chorób serca i układu krążenia. Wraz z witaminą A zapobiegają chorobom oczu, na przykład zwyrodnieniu plamki żółtej.

Z kolei dzięki obecności witaminy D tran korzystnie wpływa na rozwój układu kostnego i przyczynia się do wzmocnienia kości. Warto pamiętać, że witamina D występuje w nielicznych produktach i bardzo często spotykamy się z jej niedoborami, co może skutkować poważnymi schorzeniami.

W oleju z ryb znajdziemy również inne substancje, między innymi tzw. alkiloglicerole wpływające na prawidłowe krzepnięcie krwi i stan szpiku kostnego oraz skwalen wspierający system odpornościowy i przyspieszający gojenie się skóry.

Zobacz też: Witaminy na odporność

Czy każdy olej z ryb to tran?

Chociaż tego terminu zwykło się używać w odniesieniu do każdego rybiego tłuszczu, to jednak należy zaznaczyć, że prawdziwy, oryginalny tran to wyłącznie produkt pochodzący z ryb z rodziny dorszowatych. Oczywiście pozostałe oleje pochodzenia rybiego również posiadają wiele cennych substancji aktywnych, jednak skład poszczególnych specyfików jest nieco odmienny.

I tak, autentyczny tran z dorsza obfituje w kwasy Omega3 i witaminy A i D, z tej racji ma działanie bardziej wszechstronne. Z kolei olej z wątroby rekina, z uwagi na mniejszą zawartość tych kwasów, a większą alkilogliceroli i skwalenu, będzie dobrym sposobem przede wszystkim na słabą odporność. Na rynku są także dostępne oleje z innych ryb, będące głównie dostawcą kwasów nienasyconych oraz swego rodzaju substytuty tranu w postaci oleju z alg czy oleju lnianego.

O czym warto pamiętać wybierając tran?

tran w dzbanuszku

Oprócz sprecyzowania celu, dla którego nabywamy określony specyfik, najważniejsza jest oczywiście jakość produktu. Zazwyczaj niższa cena oznacza też niższą jakość. Jest to o tyle istotne, że w obliczu powszechnego niemal zanieczyszczenia środowiska, niesłychanie ważne jest miejsce połowu ryb dostarczających potrzebnego surowca.

Dlatego właśnie część osób przedkłada oleje roślinne nad te z ryb, żywiąc obawy co do miejsca ich pochodzenia. Tak czy inaczej, zwracajmy uwagę na etykiety i informacje dotyczące składu suplementu.

Po tran sięgamy zwykle wtedy, kiedy cierpimy na niedobory odporności. Należy jednak brać pod uwagę fakt, że tak jak w przypadku innych suplementów, nie wolno przekraczać dawek określonych przez producenta. Tran zawiera bowiem substancje pożyteczne w konkretnych ilościach, ale kumulujące się w organizmie w przypadku nadmiaru i mogące wywołać negatywne skutki.

Unikajmy też raczej tranu w kapsułkach – z reguły zawiera on mniej kwasów Omega3, które ulegają rozkładowi pod wpływem światła. Tranu nie powinno się zażywać przez cały rok, a tylko w okresach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę D i konieczności wzmocnienia organizmu. Olej z ryb nie jest, z przyczyn oczywistych, wskazany dla osób uczulonych na ten pokarm.

Redakcja poleca:

Czytaj więcej

7 komentarzy

Pawel46 9 lutego 2019 - 10:11

Pamiętam tran z dzieciństwa i bardzo niefajne wrażenia smakowe jakie były z nim związane. Pewnie większość osób w moim wieku zresztą ma niemiłe wspomnienia związane z piciem tranu hehe. Ale nie ma co zaprzeczać, że odporność potrafił zbudować i to na trwałych fundamentach. Dziś niestety w dobie zanieczyszczonego środowiska i śmieciowego żarcia o wysoką odporność trudno. Chyba trzeba będzie przeprosić się z tranem. Ehhh…

Odpowiedź
roszponka 12 lutego 2019 - 17:13

O tranie dziś niestety krążą bardzo sprzeczne opinie, z których nic nie wynika. Jedni zachwalają, inni mówią, że więcej szkodzi niż pomaga. Już nie wiadomo, co kupować, co zdrowe, a co nie.

Odpowiedź
LilaK 12 lutego 2019 - 20:35

Nie ma się co za bardzo przejmować tymi opiniami, o wielu rzeczach krążą takie sprzeczne opinie. Jak wahasz się – kupić czy nie kupić, to albo skorzystaj z innego środka na odporność (jest tego od groma) albo po prostu postaw na produkt dobrej jakości, bez sztucznych dodatków i z zaufanego miejsca połowu ryb.

Odpowiedź
Muffinka 14 lutego 2019 - 09:36

Ja i mąż bierzemy tran w kapsułkach. Oboje mamy awersję od dzieciństwa. Być może gorsze rozwiązanie niż tran do picia ale muszę powiedzieć że kapsułki też robią swoje. Nie chorujemy i lepiej się czujemy.

Odpowiedź
Simona29 20 lutego 2019 - 16:54

Z tą szkodliwością tranu, o której się ostatnio mówi to takie trochę demonizowanie. Ja tam piłam jeden z tych tańszych a działał. Całą jesień i zimę nie chorowałam co dotąd u mnie nigdy się nie zdarzyło jeszcze.

Odpowiedź
Passata 24 lutego 2019 - 20:01

Tran jest ok ale jak ze wszystkim trzeba z nim zachować umiar. Nie pić stale i nie w za dużych dawkach. Poza tym trzeba też zapewnić organizmowi inne składniki które budują odporność, a których w tranie nie ma.

Odpowiedź
Zorro 1 marca 2019 - 14:29

Jak ktoś je dużo ryb to tran nie jest konieczny. W przeciwnym razie warto się wspomóc od czasu do czasu. A te niusy o szkodliwości tranu ja bym puszczał mimo uszu. Wystarczy zwracać uwagę na producenta i informacje na etykiecie i już.

Odpowiedź

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Polityka prywatności.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek