Strona główna Zdrowie Wysoki cukier (hiperglikemia) – objawy, przyczyny, leczenie. Jak uregulować poziom glukozy we krwi?

Wysoki cukier (hiperglikemia) – objawy, przyczyny, leczenie. Jak uregulować poziom glukozy we krwi?

by Karolina Karo
0 komentarzy

Wysoki cukier (hiperglikemia) to stan, w którym w naszej krwi krąży zbyt dużo glukozy, co prowadzi do pogorszenia funkcjonowania organizmu. Najczęstszą przyczyną hiperglikemii są sukcesywnie narastające zaburzenia w gospodarce węglowodanowej organizmu wynikające głównie ze złej diety oraz związanej z nią nadwagi lub otyłości. Zbyt duże stężenie cukru we krwi, zwłaszcza gdy pojawia się z coraz większą częstotliwością, jest zjawiskiem niebezpiecznym. Skutkuje szeregiem chorób z cukrzycą na czele. Silna hiperglikemia może zagrażać naszemu życiu i zdrowiu. Podwyższony poziom cukru jest jednak stanem, który w wielu przypadkach można odwrócić, nawet w przypadku zdiagnozowanej cukrzycy. Jak zbić cukier? Jak obniżyć stężenie glukozy we krwi i odzyskać dobre samopoczucie?

Hiperglikemia – czym jest i z jakiego powodu powstaje?

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi (zwany również hiperglikemią lub przecukrzeniem) to stan, w którym w naszej krwi utrzymuje się ponadnormatywne stężenie glukozy. Im wyższy poziom cukru, tym gorsza praca organizmu i silniej odczuwane dokuczliwe objawy.

Hiperglikemia przeważnie powstaje na skutek nieprawidłowego sposobu odżywiania i niezdrowego trybu życia, ale może również mieć związek z wahaniami hormonalnymi, zaburzeniami metabolicznymi lub stanami zapalnymi zachodzącymi w ustroju. Może też być efektem niektórych chorób lub zażywania niektórych leków.

Zbyt wysoki cukier – problem, którego nie można lekceważyć

Jak już zostało wspomniane, wzrost glikemii najczęściej spowodowany jest niewłaściwą dietą, w której przeważają węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, dania tłuste i żywność wysoko przetworzona, a jednocześnie za mało jest błonnika pokarmowego.

Zaburzenia na tle cukrzycowym przeważnie rozwijają się stopniowo. Po obfitującym w cukry proste posiłku nagle odczuwamy przypływ senności i znużenia, a następnie pojawia się wzmożone ssanie w żołądku i silna chęć zjedzenia czegoś (najlepiej słodkiego). Z czasem incydenty te są coraz częstsze, pojawia się problem łatwego i szybkiego tycia, poziom cukru we krwi ulega coraz częstszym i coraz gwałtowniejszym wahaniom.

Żeby unormować poziom glukozy we krwi organizm zaczyna wydzielać coraz większe pokłady insuliny (hormon ten odpowiada za dostarczanie glukozy do komórek, czego efektem jest obniżenie poziomu cukru we krwi). Jednak komórki stają się coraz bardziej oporne na działanie insuliny, a poziom glukozy we krwi wciąż jest podwyższony i coraz ciężej jest go obniżyć. W ten sposób rozwija się insulinooporność, później przechodzi ona w stan przedcukrzycowy, który następnie przeistacza się w cukrzycę typu 2.

Jeśli zbyt wysoki cukier to problem dotyczący i nas, warto od razu zacząć z nim walczyć. Im wcześniejsza zmiana diety i redukcja masy ciała, tym większe szanse na uniknięcie ciężkiej postaci cukrzycy oraz jej powikłań.

Norma cukru we krwi a hiperglikemia

glukometr trzymany w dłoni

Pojawiające się coraz częściej i intensywniej objawy hiperglikemii (przecukrzenia) i hipoglikemii (niedocukrzenia) to dla nas sygnał alarmowy mówiący o tym, że z gospodarką węglowodanową w organizmie jest coś nie tak. Poziom glukozy we krwi możemy sprawdzić glukometrem albo za pomocą specjalnych badań laboratoryjnych.

Kiedy możemy mówić o hiperglikemii, a kiedy poziom cukru we krwi jest prawidłowy?

Dla osób dorosłych norma poziomu cukru we krwi na czczo wynosi 70-99 mg/dl (jest to prawidłowa glikemia na czczo)

Gdy poziom cukru we krwi mierzony na czczo mieści się w granicach 100-125 mg/dl, mówi nam to o nieprawidłowej glikemii na czczo (IFG) i stanie przedcukrzycowym.

Gdy poziom cukru we krwi na czczo (w dwóch pomiarach) jest wyższy niż 126 mg/dl, oznacza to cukrzycę.

Jeśli zaś chodzi o poziom cukru we krwi po posiłku (dwie godziny po), to za prawidłowy uznaje się wynik poniżej 140 mg/dl.

Gdy stężenie glukozy we krwi dwie godziny po posiłku mieści się w granicach 140–199 mg/dl, oznacza to stan przedcukrzycowy.

Gdy stężenie glukozy we krwi mierzone dwie godziny po posiłku jest większe niż 200 mg/dl, oznacza to cukrzycę.

Podane normy cukru we krwi dotyczą osób dorosłych. Warto wspomnieć, że w przypadku osób w podeszłym wieku normy te wyglądają trochę inaczej, są nieco szersze. Na przykład norma stężenia glukozy we krwi na czczo dla osób starszych wynosi 80-140 mg/dl, a po posiłku poniżej 180 mg/dl.

Najczęstsze objawy hiperglikemii

Objawy hiperglikemii pojawiają się, kiedy w ustroju brakuje insuliny albo kiedy komórki nie reagują na działanie insuliny i w związku z tym poziom glukozy we krwi nie może zostać zredukowany.

Symptomy nieprawidłowej, zbyt wysokiej glikemii mogą pojawić się niedługo po spożyciu obfitującego w łatwo przyswajalne węglowodany posiłku, mogą też wystąpić w sytuacji długo utrzymującego się stanu przecukrzenia w organizmie (im dłużej nasz organizm nie jest w stanie zbić cukru, tym gorsze, groźniejsze dla zdrowia i silniej odczuwalne objawy).

Objawy wysokiego cukru we krwi:

  • uczucie zmęczenia,
  • osłabienie,
  • gorsze samopoczucie,
  • problemy z koncentracją,
  • senność,
  • bóle i zawroty głowy,
  • wzmożone pragnienie,
  • nadmierny apetyt,
  • suchość w jamie ustnej,
  • częste oddawanie moczu,
  • zaburzenia widzenia,
  • nudności i wymioty,
  • problemy skórne (często nawracające infekcje skórne, nadmierna suchość skóry, swędzenie skóry),
  • częste infekcje dróg moczowych i płciowych,
  • trudności z gojeniem się ran.

Przyczyny hiperglikemii

lekarka trzyma w jednej dłoni pączka z lukrem, a w drugiej centymetr

Zbyt wysoki cukier we krwi to konsekwencja zaburzeń w gospodarce insulinowej (niedobory insuliny lub niedostateczne oddziaływanie insuliny na tkanki i komórki). Najczęstszą przyczyną hiperglikemii jest nieprawidłowa dieta, ale zjawisko to może mieć także inne podłoża.

Główne przyczyny wysokiego cukru:

  • Cukrzyca typu 1 – choroba autoimmunologiczna, w której komórki odpornościowe atakują komórki trzustki odpowiedzialne za produkcję insuliny. Deficyty insuliny w cukrzycy typu 1 są bezpośrednim czynnikiem wpływającym na wzrost glikemii. Pominięcie dawki insuliny, lub za mała dawka insuliny to czynniki, które mogą wywołać silną hiperglikemię w cukrzycy typu 1. Może to prowadzić do zagrażających zdrowiu i życiu powikłań (kwasica ketonowa, śpiączka ketonowa). Kumulacja glukozy we krwi może też być przyczyną neuropatii oraz uszkodzeń naczyń krwionośnych, utraty wzroku.
  • Cukrzyca typu 2 – choroba cywilizacyjna spowodowana otyłością, złą dietą, niezdrowym stylem życia. Do zaistnienia hiperglikemii przy cukrzycy typu 2 mogą przyczynić się takie czynniki jak: przerwanie leczenia, niewłaściwy dobór leków, pomijanie dawek insuliny, pomijanie zaleceń diety cukrzycowej, przyjmowanie za małej ilości preparatów przeciwcukrzycowych.
  • Błędy żywieniowe – jedzenie zbyt obfitych posiłków, za duża ilość produktów bogatych w cukry proste w menu, za duża ilość produktów mącznych i tłustych w menu, jadłospis oparty na wysoko przetworzonych daniach.

Dodatkowe czynniki, które mogą wywoływać hiperglikemię to:

  • stres,
  • brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia,
  • nadużywanie alkoholu,
  • niektóre choroby, stany zapalne w organizmie, infekcje, silne bóle,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zaburzenia metaboliczne,
  • ciąża.

Hiperglikemia – jakie badania wykonać?

Dla osób, które zaobserwują u siebie objawy charakterystyczne dla hiperglikemii i chciałyby sprawdzić, czy nie występuje u nich zjawisko insulinooporności lub czy nie dotyka ich cukrzyca albo stan przedcukrzycowy, przeznaczony jest szereg badań.

Badania pozwalające zdiagnozować cukrzycę i stan przedcukrzycowy:

  • badanie glukozy na czczo,
  • poziom insuliny na czczo,
  • doustny test tolerancji glukozy (na czczo i po dwóch godzinach od wypicia roztworu glukozy),
  • glikemia przygodna,
  • hemoglobina glikowana,
  • metoda klamry metabolicznej,
  • wskaźnik HOMA-IR,
  • profil lipidowy.

Jak zbić wysoki cukier? Jak przeciwdziałać cukrzycy?

Dieta na wysoki cukier

talerz ze zdrową żywnością

Zarówno przy wczesnych problemach z hiperglikemią, jak i w profilaktyce cukrzycy, najważniejsza kwestia to obniżenie wagi ciała do prawidłowego poziomu oraz zmiana nawyków żywieniowych i wyeliminowanie pokarmów, które przyczyniają się do gwałtownych wahań stężenia glukozy we krwi (produktów o wysokim indeksie glikemicznym).

Produkty niewskazane dla osób borykających się ze zbyt wysokim cukrem we krwi:

  • słodycze,
  • produkty z białej mąki (np. biały chleb i białe bułki, biały makaron, pieczywo cukiernicze),
  • biały ryż i drobne kasze (np. manna),
  • bardzo dojrzałe i bardzo słodkie owoce,
  • cukier, miód, dżemy,
  • słodkie kolorowe napoje i soki z dodatkiem cukru,
  • słodzone jogurty i desery mleczne,
  • frytki, pieczone ziemniaki,
  • chipsy, paluszki i inne słone przekąski,
  • dosładzane płatki śniadaniowe,
  • płatki kukurydziane,
  • tłuste mięsa i wędliny,
  • niskiej jakości wędliny, konserwy,
  • fast foody,
  • gotowe dania.

Produkty polecane dla osób borykających się z wysokim cukrem:

  • warzywa (w dużych ilościach),
  • mniej słodkie i mniej dojrzałe owoce (w umiarkowanych ilościach),
  • razowe pieczywo,
  • pełnoziarnisty makaron,
  • brązowy ryż,
  • nasiona i pestki (np. pestki dyni, ziarno słonecznika, sezam, siemię lniane),
  • naturalne płatki owsiane,
  • otręby,
  • jogurty bez dodatku cukru, kefir, maślanka,
  • sery,
  • jaja,
  • chude mięso,
  • chudsze, dobrej jakości wędliny.

Aktywność fizyczna a wysoki cukier

Bardzo istotne przy problemach z wysokim cukrem jest zerwanie z siedzącym trybem życia. Mała aktywność fizyczna to czynnik, który znacząco wpływa na rozwój cukrzycy, i odwrotnie – systematyczna aktywność fizyczna obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę i zmniejsza insulinooporność.

Podczas wysiłku (choćby umiarkowanego), komórki naszego organizmu wykazują większe zapotrzebowanie na glukozę, która jest dla nich materiałem energetycznym. Pobierają zatem glukozę bardziej intensywnie, a tym samym poziom cukru krążącego po krwiobiegu ulega obniżeniu.

Co ważne, jeśli staramy się zredukować poziom cukru we krwi, warto także zadbać o odpowiedni relaks, unikać stresu i przemęczenia oraz dobrze się wysypiać. Te z pozoru mało znaczące czynniki mają duży wpływ na gospodarkę węglowodanową w organizmie. Dobra kondycja psychofizyczna jest sojusznikiem stabilniejszego, niższego poziomu cukru we krwi.

Naturalne sposoby na wysoki cukier

Celem leczenia cukrzycy jest ustabilizowanie stężenia cukru we krwi i przeciwdziałanie hiperglikemii. Dużym wsparciem w procesie zbijania cukru mogą okazać się dla nas specjalne ekstrakty roślinne o działaniu usprawniających gospodarkę insulinowo-glukozową w organizmie. Bardzo dobrze sprawdzają się także wieloskładnikowe suplementy diety bazujące na tych ekstraktach.

Najlepsze składniki naturalne, które pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi:

Poznaj Redusugar – innowacyjny preparat zawierający 9 najskuteczniejszych naturalnych substancji obniżających poziom cukru we krwi

Redusugar

ZAMÓW REDUSUGAR TERAZ

Źródła:

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie