Zielone koktajle z blendera, ze względu na szeroki wachlarz korzyści dla naszego zdrowia, sylwetki i samopoczucia, zdobywają coraz liczniejsze grono zwolenników. Jesteś osobą aktywną i często potrzebujesz dużej dawki witamin i minerałów oraz zastrzyku energii? Szukasz dobrego sposobu na detoks organizmu lub poprawę przemiany materii? A może chcesz wzmocnić odporność i zrewitalizować ciało? Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że zielone koktajle warzywne i warzywno-owocowe we wszystkich tych przypadkach są dobrym wyborem. Przeczytaj, dlaczego warto sięgać po zielone szejki i jakie są ich najważniejsze właściwości. Poznaj sprawdzone, ciekawe przepisy na koktajle z blendera, które przygotujesz zaledwie w kilka minut!
Spis Treści
- 1 Zielone koktajle – kilka prostych składników, cała paleta zysków!
- 2 Zielone koktajle – właściwości, wartości odżywcze
- 3 Dlaczego warto pić esencjonalne zielone soki?
- 4 Chlorofil – sekretna moc zielonych koktajli
- 5 Zielone koktajle – wpływ na zdrowie i sylwetkę
- 6 Jak komponować zielone koktajle?
- 7 Zielone koktajle – przepisy
Zielone koktajle – kilka prostych składników, cała paleta zysków!
Wystarczy blender kielichowy i kilka prostych składników, żeby wykreować treściwy, prozdrowotny, multiwitaminowy napój, który nie tylko doda nam witalności i wspomoże pracę całego organizmu, ale i przysłuży się naszej figurze.
Koktajle z zielonych warzyw wzbogacone o dodatki w postaci owoców, ziaren, orzechów lub warzyw o innej niż zielona barwie, są doskonałą alternatywą dla pozbawionych wartości przekąsek, które często są wpisane w nasze codzienne menu.
Wybierając dużą szklankę zielonego smoothie zamiast pączka, hot doga lub batona, robimy naszemu ciału dużą przysługę. Zamiast zaśmiecać organizm, stymulujemy jego oczyszczanie, zamiast wspierać magazynowanie tkanki tłuszczowej, pobudzamy jej spalanie.
Zdrowe koktajle z blendera idealnie sprawdzają się jako baza drugiego śniadania albo podwieczorku. Mogą być także dodatkiem do posiłku głównego, np. do kolacji lub śniadania. Wypijając szklankę witalnego smoothie, zapewniamy sobie całą paletę ważnych składników pokarmowych, dzięki którym możemy cieszyć się dobrą formą psychofizyczną i sprawnym, szybkim metabolizmem.
Zielone koktajle – właściwości, wartości odżywcze

Dietetyczne i zdrowe koktajle komponowane na bazie zielonolistnych warzyw (np. sałaty, jarmużu, szpinaku, kapusty, liści buraka etc.), to naturalny lek na liczne dolegliwości, metoda na uniknięcie wielu chorób, a jednocześnie łatwy sposób na wzmocnienie organizmu.
Każde zielone smoothie to prawdziwa bomba cennych substancji, takich jak witaminy, minerały, aminokwasy, polifenole. Z całą pewnością zielone koktajle warto na stałe wprowadzić do jadłospisu i sięgać po nie jak najczęściej, najlepiej kilka razy w tygodniu lub chociaż raz na kilka dni.
Systematyczne picie zielonych koktajli będzie dla nas szczególnie przydatne w sytuacji, gdy jesteśmy narażeni na intensywny wysiłek fizyczny lub umysłowy, gdy borykamy się z obniżoną odpornością oraz jeśli nasza codzienna dieta jest dosyć uboga, a warzywa, owoce czy produkty z pełnego ziarna zbóż nie zajmują w niej wystarczająco dużo miejsca.
Po koktajle zielone warto też sięgać, gdy staramy się o wyszczuplenie sylwetki, gdy mamy przeciążony toksynami organizm i gdy nasza przemiana materii i trawienie kuleje. Na piciu zielonych koktajli skorzysta zresztą każdy, czy to całkiem zdrowy, czy o nadwątlonym stanie organizmu.
Zielone warzywa są bogatym skarbcem wartości odżywczych. Obfitują w takie elementy jak:
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina A (beta-karoten),
- witamina E,
- witamina K,
- luteina,
- potas,
- magnez,
- fosfor,
- żelazo,
- wapń,
- mangan,
- miedź,
- siarka,
- cynk i selen.
Co więcej, zielone warzywa są bogate w błonnik pokarmowy, liczne enzymy i fitozwiązki, a także antyoksydanty (m.in. chlorofil).
Spożywając zielone warzywa pod postacią koktajli, możemy w pełni korzystać z ich prozdrowotnych walorów. Pamiętajmy, że każda obróbka cieplna, np. gotowanie, smażenie, duszenie, a nawet blanszowanie, zawsze łączy się z pewnym ubytkiem składników pokarmowych w poszczególnych surowcach.
Z kolei konsumując warzywa zielone na surowo, a do tego nie samodzielnie, ale w formie kompozycji kilku różnych elementów, sprawiamy, że jednorazowo do naszego ustroju trafia ogromna ilość wartości odżywczych. Postać płynna zielonych koktajli sprzyja zaś wysokiej i szybkiej przyswajalności wszystkich bio-substancji przez organizm.
Przy regularnym spożywaniu zielonych koktajli, bardzo szybko można dostrzec poprawę funkcjonowania całego ustroju oraz polepszenie kondycji skóry, włosów i paznokci.
Dlaczego warto pić esencjonalne zielone soki?
- Zielone koktajle wzmacniają organizm i poprawiają odporność. Chronią przed wirusami, bakteriami i grzybami, sprawiają, że jesteśmy mniej podatni na infekcje i przeziębienia. Pomagają szybciej zwalczać stany zapalne. Zmniejszają objawy alergii.
- Koktajle warzywne zielone przyspieszają metabolizm i pomagają utrzymać prawidłową wagę ciała.
- Zielone koktajle korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego.
- Zielone koktajle oczyszczające są prostym i skutecznym sposobem na pozbycie się z organizmu toksyn.
- Zielone koktajle owocowo-warzywne poprawiają pracę mózgu, dodają energii i siły, a osoby trenujące wspomagają w modelowaniu sylwetki.
- Zielone szejki wzmacniają kości, mięśnie i stawy.
- Zielone koktajle wspomagają pracę układu pokarmowego i regulują trawienie.
- Zielone smoothies wspierają budowanie zdrowej i silnej flory bakteryjnej jelit.
- Warzywne zielone koktajle chronią komórki całego organizmu i hamują starzenie.
- Zielone koktajle zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy, nadciśnienia i nowotworów.
- Zielone koktajle chronią wzrok i korzystnie wpływają na jakość widzenia.
- Zielone soki redukują wypadanie włosów, wzmacniają paznokcie i dodatnio wpływają na stan skóry.
- Zielone koktajle są receptą na długowieczność i piękny, witalny wygląd.
Chlorofil – sekretna moc zielonych koktajli

To właśnie chlorofil odpowiada za zielony kolor warzyw. Występuje w roślinach, a także algach i bakteriach fotosyntetyzujących. Ze względu na wyjątkowe właściwości o barwniku tym mówi się nawet „zielona krew”. Zmagazynowany przede wszystkim w liściach i łodygach chlorofil odpowiada za przekazywanie energii podczas fotosyntezy, odgrywając w tym procesie kluczową rolę. Warunkuje podtrzymanie podstawowych procesów życiowych w roślinach i umożliwia ich właściwe odżywienie, wzrost i rozwój.
Jak się okazuje, nie tylko dla organizmów roślinnych chlorofil jest ważnym związkiem, niezwykle cenny jest także dla ludzi. Tak się składa, że doskonałym źródłem chlorofilu są zielone warzywa, co jest kolejnym argumentem przemawiającym za systematycznym piciem zielonych koktajli.
Najważniejsze właściwości chlorofilu
- poprawia stopień dotlenienia organizmu,
- wspomaga oczyszczanie krwi,
- przeciwdziała anemii,
- wykazuje działanie odtruwające organizm,
- reguluje gospodarkę insulinową,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- przeciwdziała zakwaszeniu, przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
- stymuluje oczyszczanie jelit,
- pozytywnie wpływa na pracę wątroby,
- usprawnia funkcjonowanie dróg moczowych,
- działa przeciwzapalnie,
- pomaga zwalczać szkodliwe drobnoustroje,
- pobudza procesy regeneracji komórek i tkanek,
- ma silne zdolności antyoksydacyjne (przeciwutleniające), wspiera wymiatanie szkodliwych wolnych rodników z organizmu, zmniejsza ryzyko raka i innych chorób cywilizacyjnych.
Zielone koktajle – wpływ na zdrowie i sylwetkę
Zielone koktajle a detoks organizmu
Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu w zielonych warzywach, koktajle tworzone na ich bazie intensywnie pobudzają oczyszczanie organizmu. Spożywając regularnie zielone koktajle, skutecznie pozbywamy się skumulowanych w tkankach toksyn, w tym metali ciężkich, pozostałości po lekach, jak również ubocznych produktów przemiany materii i niebezpiecznych wolnych rodników. Zielone koktajle przyczyniają się także do eliminacji złogów jelitowych oraz wspomagają oczyszczanie wątroby, przez co może ona sprawniej funkcjonować.
Skuteczny sposób na odkwaszenie i detoks organizmu: Spirulin Plus
Zielone koktajle na odchudzanie
Zielony koktajl oczyszczający wypijany kilka razy w tygodniu to dobra metoda na przyspieszenie metabolizmu i pobudzenie procesu wyszczuplania sylwetki. Jako skarbnica błonnika, zielone smoothie pęcznieje w żołądku, zapewniając nam uczucie sytości i chroniąc przed sięganiem po nadprogramowe kalorie. Również za sprawą błonnika zielone koktajle regulują trawienie węglowodanów, zapobiegając gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Dzięki tej właściwości chronią nas przed atakami głodu, hamują nadmierny apetyt, zwłaszcza na słodkie, i ogólnie pomagają nam utrzymać dietę w ryzach.
Zielone koktajle cenną pomocą dla trenujących
Ponieważ zielone koktajle to kwintesencja zdrowia i witalności, fenomenalnie sprawdzają się jako składnik diety osób aktywnych. Jeśli do zielonego smoothie dodamy obfitujące w białko rośliny strączkowe (np. groszek, cieciorkę, fasolę) albo sproszkowane algi (takie jak chlorella i spirulina), otrzymamy ciekawy zamiennik dla kupnej odżywki proteinowej.
Nie tylko przez pozytywny wpływ na pracę mięśni zielone koktajle wspierają organizm trenujących. Nie zapominajmy, że są one skarbnicą witamin i minerałów, których ciągłe uzupełnianie (w przypadku osób aktywnych) jest bardzo ważne, jeśli nie chcemy zafundować sobie wycieńczenia i niedoborów żywieniowych. Co więcej, zielone koktajle dodają energii, dodatnio wpływają na wydolność fizyczną i zwiększają odporność na zmęczenie. Ponieważ stymulują proces regeneracji, pomagają utrzymać dobrą formę nawet przy wytężonych treningach.
Sprawdź także: Ranking Spalaczy Tłuszczu
Zielone koktajle a serce, krążenie i ciśnienie
Zielone koktajle, dzięki ogromnej zawartości antyoksydantów, chronią serce i zapobiegają rozwojowi chorób układu krwionośnego, takich jak nadciśnienie, miażdżyca. Ze względu na wysoką zawartość potasu i magnezu, regulują ciśnienie krwi, rozszerzają tętnice, przeciwdziałają powstawaniu skrzepów, chronią przed udarem mózgu i stabilizują pracę serca.
Dzięki chlorofilowi przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i wzmacniają naczynia krwionośne. Dzięki witaminie K zwiększają krzepliwość krwi. Biorąc pod uwagę te dobroczynne właściwości, o włączeniu zielonych koktajli do diety powinna pomyśleć każda osoba borykająca się z problemami z krążeniem, wysokim ciśnieniem i sercem.
Jak komponować zielone koktajle?

Jak zrobić smoothie? Nic prostszego. Wybieramy jedno bądź kilka różnych zielonych warzyw. Następnie dobieramy dodatki, na przykład w postaci przypraw i warzyw w innych kolorach. Jeśli chcemy, aby koktajl był bardziej treściwy i sycący, możemy dołączyć do kompozycji trochę ziaren, otrębów, płatków owsianych itp.
Dobrym dodatkiem będą również zielone owoce takie jak kiwi, awokado, winogrono, limonki, niektóre odmiany jabłek, agrest, gruszki. Wydobędą z naszego koktajlu ciekawe akordy smakowe, zaopatrzą nas w porcję życiodajnego chlorofilu i zaakcentują zieloną barwę smoothie. Jeśli chcemy, możemy również skorzystać z owoców w innych kolorach.
Przygotowując smoothie, starajmy się, aby smaki poszczególnych komponentów ze sobą harmonizowały i się równoważyły – kwaskowe łączmy ze słodkawymi, ostrzejsze z łagodniejszymi, treściwe i gęste w strukturze z bardziej wodnistymi, wyraziste w smaku z neutralnymi. Nie zapominajmy również, że to zielone warzywa odgrywają główną rolę w zielonym smoothie, inne składniki powinny stanowić tylko niewielki dodatek.
Po oczyszczeniu i wstępnym rozdrobnieniu warzyw i owoców na mniejsze kawałki, umieszczamy wszystkie składniki w blenderze kielichowym i miksujemy przez chwilę. Sprawdzamy konsystencję, jeśli jest za gęsta, dodajemy pół szklanki lub szklankę wody i ponownie miksujemy.
Zielone warzywa idealne do koktajli (lista)
- świeże liście szpinaku,
- różne gatunki sałat,
- kapusta,
- jarmuż,
- burak liściowy (boćwina),
- młode liście buraka (botwina),
- brukselka,
- fasolka szparagowa,
- groszek zielony,
- rukiew,
- rukola,
- rzeżucha,
- szczypior,
- koper,
- seler naciowy,
- brokuł,
- natka pietruszki,
- szczaw,
- cykoria,
- cukinia,
- świeże liście rzodkiewki,
- rukola,
- bazylia,
- roszponka,
- endywia,
- por,
- kalarepa,
- ogórek,
- zielona papryka.
Dodatki do zielonych koktajli
- owoce świeże,
- owoce suszone,
- otręby,
- płatki zbożowe,
- nasiona chia,
- ziarno słonecznika,
- pestki dyni,
- sezam,
- orzechy,
- siemię lniane,
- trawa pszeniczna,
- nasiona konopi (siemię konopne),
- kiełki,
- mak,
- herbata matcha,
- sok z cytryny,
- przyprawy (np. imbir, pieprz, kurkuma, papryka chili, cynamon),
- czosnek,
- olej kokosowy, wiórki kokosowe,
- oliwa,
- chlorella,
- spirulina.
Intensywne oczyszczanie z toksyn: Detoxyn
Zielone koktajle – przepisy
Zielone koktajle są szybkie w przygotowaniu, zapewniają zastrzyk cennych substancji i świetny, orzeźwiający smak. Stanowią też pole do eksperymentowania w kuchni i kreowania nowych, ciekawych kompozycji. Oto kilka sprawdzonych wersji rewitalizujących zielonych koktajli.
Przepisy na zielone koktajle

Zielony koktajl z selera naciowego i szpinaku
Przygotuj: 1 seler naciowy, świeże liście szpinaku, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, jabłko, nieco wody mineralnej niegazowanej. Wrzuć składniki do blendera i zmiksuj.
Zielony koktajl warzywny z papryki, sałaty i pietruszki
Przygotuj: duży pęczek natki pietruszki, 1 paprykę zieloną, 2 garście pestek dyni, ziaren słonecznika lub siemienia lnianego, 3 garście sałaty, sok z cytryny do smaku, trochę wody do rozcieńczenia koktajlu. Składniki zblenduj i gotowe.
Zielony koktajl z jarmużem
Przygotuj: 2 kiwi, 2-4 ogórki, 3 garście jarmużu, 1 seler naciowy, sok z cytryny, wodę. Włóż składniki do blendera kielichowego i miksuj przez chwilę.
Zielony koktajl z awokado i ogórka
Przygotuj: 1 awokado, 3 ogórki, garść świeżych liści bazylii, garść rukoli, ostrą papryczkę chili, sok z limonki lub cytryny, wodę. Składniki blenduj ze sobą do chwili uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zielone smoothie warzywne z kapusty pekińskiej i cukinii
Przygotuj: 1 małą lub pół dużej kapusty pekińskiej, 2 mniejsze cukinie, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 łyżeczkę oregano, 1 jabłko, 2 pomidory. Kapustę lekko posiekaj, cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Umieść składniki w blenderze i miksuj do uzyskania właściwej konsystencji.
Zielony koktajl ze szpinakiem, sałatą, mango i jabłkiem
Przygotuj: kilka garści liści szpinaku, 1 mango, 2 małe jabłka, 2 garści sałaty, sok z limonki lub cytryny. Włóż składniki do blendera, zmiksuj i wypij.
Źródła:
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chlorophyll#1
- https://www.webmd.com/diet/features/green-and-supremereasons-to-love-vegetables#1
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319645
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/322361
- https://www.healthline.com/nutrition/are-smoothies-good-for-you