Strona główna Zdrowie Zupa dyniowa – propozycja podania

Zupa dyniowa – propozycja podania

by Redakcja bioway.pl
0 komentarzy

Zupa dyniowa to pyszny i bardzo zdrowy posiłek. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Może być podawana jako danie główne lub przystawka. Odkryj propozycje podania zupy dyniowej.

Pomysły na zupę dyniową

Zupa dyniowa to królowa zimowych i jesiennych potraw. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i bardzo pyszna. Jej delikatny aromat doskonale komponuje się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Danie w zależności od preferencji możesz przygotować na bulionie mięsnym lub warzywnym. Poznaj nasze przepisy na zupę dyniową

Zupa dyniowa z marchewką 

Składniki: 

  • 1 kg pokrojonej w kostkę dyni, 
  • 3 duże pokrojone w kostkę marchewki, 
  • 1 poszatkowana w piórka cebula, 
  • 4 szklanki bulionu,
  • szczypta soli i pieprzu, 
  • 4 ziela angielskie, 
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
  • garść pestek słonecznika,
  • opcjonalnie łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

Cebulę zeszklij na łyżce oliwy z oliwek w garnku z grubym dnem. Następnie dodaj marchewkę z dynią i podsmażaj przez mniej więcej 3 minuty, intensywnie mieszając. Mieszankę zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut. Następnie zblenduj przygotowaną zupę na gładki krem. Przed podaniem posyp danie pestkami słonecznika. Do kremu możesz dodać łyżkę śmietany.

Zupa dyniowa z serem feta

Składniki: 

  • 1 kg pokrojonej w kostkę dyni, 
  • 1 pokrojony w kostkę batat,
  • 100 g sera feta pokrojonego w kostkę,
  • 1 poszatkowana w piórka cebula,
  • 4 szklanki bulionu,
  • pół łyżeczki curry,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 cm poszatkowanego drobno imbiru,
  • opcjonalnie łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem zeszklij cebulę. Następnie dodaj dynię i batat. Podsmażaj przez 5 minut, intensywnie mieszając. Mieszankę zalej bulionem, dodaj przyprawy i imbir. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 40 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, odstaw na 15 minut do ostudzenia. Zblenduj zupę na gładki krem. Przed podaniem posyp kostkami fety. Dla podkręcenia smaku ser w zupie możesz dodatkowo polać łyżką płynnego miodu.

Zupa z pieczonej dyni na ostro

Składniki:

  • 1 kg pokrojonej w kostkę dyni, 
  • 3 pokrojone w kostkę ziemniaki, 
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 poszatkowana w piórka cebula, 
  • pół łyżeczki kurkumy, 
  • pół łyżeczki curry, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 
  • szczypta soli i pieprzu, 
  • opcjonalnie 50 ml mleczka kokosowego lub śmietany,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek wyłóż na blasze i skrop olejem lub oliwą. Warzywa zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej godzinę. Upieczone, włóż do blendera, połącz z bulionem i przyprawami. Całość zmiksuj na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać mleczko kokosowe lub śmietanę kremówkę i ponownie zblendować.

Czytaj więcej

Dołącz do dyskusji

* Korzystając z tego formularza wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych przez tę stronę internetową.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie w celu poprawy komfortu użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko temu, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie