Zupa dyniowa to pyszny i bardzo zdrowy posiłek. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Może być podawana jako danie główne lub przystawka. Odkryj propozycje podania zupy dyniowej.
Spis Treści
Pomysły na zupę dyniową
Zupa dyniowa to królowa zimowych i jesiennych potraw. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i bardzo pyszna. Jej delikatny aromat doskonale komponuje się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Danie w zależności od preferencji możesz przygotować na bulionie mięsnym lub warzywnym. Poznaj nasze przepisy na zupę dyniową!
Zupa dyniowa z marchewką
Składniki:
- 1 kg pokrojonej w kostkę dyni,
- 3 duże pokrojone w kostkę marchewki,
- 1 poszatkowana w piórka cebula,
- 4 szklanki bulionu,
- szczypta soli i pieprzu,
- 4 ziela angielskie,
- 3 liście laurowe,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- garść pestek słonecznika,
- opcjonalnie łyżka śmietany.
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklij na łyżce oliwy z oliwek w garnku z grubym dnem. Następnie dodaj marchewkę z dynią i podsmażaj przez mniej więcej 3 minuty, intensywnie mieszając. Mieszankę zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Zdejmij z palnika i odstaw na 10 minut. Następnie zblenduj przygotowaną zupę na gładki krem. Przed podaniem posyp danie pestkami słonecznika. Do kremu możesz dodać łyżkę śmietany.
Zupa dyniowa z serem feta
Składniki:
- 1 kg pokrojonej w kostkę dyni,
- 1 pokrojony w kostkę batat,
- 100 g sera feta pokrojonego w kostkę,
- 1 poszatkowana w piórka cebula,
- 4 szklanki bulionu,
- pół łyżeczki curry,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 cm poszatkowanego drobno imbiru,
- opcjonalnie łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem zeszklij cebulę. Następnie dodaj dynię i batat. Podsmażaj przez 5 minut, intensywnie mieszając. Mieszankę zalej bulionem, dodaj przyprawy i imbir. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej 40 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, odstaw na 15 minut do ostudzenia. Zblenduj zupę na gładki krem. Przed podaniem posyp kostkami fety. Dla podkręcenia smaku ser w zupie możesz dodatkowo polać łyżką płynnego miodu.
Zupa z pieczonej dyni na ostro
Składniki:
- 1 kg pokrojonej w kostkę dyni,
- 3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
- 2 szklanki bulionu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 poszatkowana w piórka cebula,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- szczypta soli i pieprzu,
- opcjonalnie 50 ml mleczka kokosowego lub śmietany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania:
Dynię, ziemniaki, cebulę i czosnek wyłóż na blasze i skrop olejem lub oliwą. Warzywa zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej godzinę. Upieczone, włóż do blendera, połącz z bulionem i przyprawami. Całość zmiksuj na gładki krem. Opcjonalnie możesz dodać mleczko kokosowe lub śmietanę kremówkę i ponownie zblendować.